Ministrul Finantelor cere BNR sa se implice mai mult in problema creditelor in franci si sa vina cu solutii. Valcov se intalneste luni cu reprezentantii bancilor
Darius Valcov
UPDATE: Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa se implice "mult mai mult" in rezolvarea situatiei persoanelor care au credite in franci elvetieni, intrucat detine mijloacele prin care sa se impuna, si sa vina cu solutii suplimentare dupa discutii cu bancile, apreciaza ministrul Finantelor, Darius Valcov.
"Aici (despre creditele in franci elvetieni - n.r.) vorbim de politica monetara, pe care o face Banca Nationala a Romaniei. Guvernul se ocupa de politica fiscal-bugetara. Cred si mi-as dori sa vad Banca Nationala implicandu-se mult mai mult in aceasta problema, mai ales ca, din punctul meu de vedere, au si mijloacele prin care pot sa se impuna. Bancile comerciale trebuie sa indeplineasca destul de multe criterii impuse de Banca Nationala si cred ca pentru aceasta situatie Banca Nationala a Romaniei ar putea sa aiba o discutie mult mai aplicata cu aceste banci astfel incat dumnealor sa-si doreasca cat mai mult sa reduca aceste credite", a declarat Valcov, citat de Mediafax.
El a aratat ca statul poate oferi o parte a solutiei de impartire a poverii pentru debitorii cu credite in valuta, referindu-se la masura de rescadentare cu facilitati fiscale, urmand ca celelalte doua parti sa fie asumate de banci si clienti.
"Trebuie sa se ajunga la urmatoarea idee, aceast risc trebuie impartit. Si noi propunem in felul urmator: o parte o preia statul roman si mai raman doua parti pe care trebuie sa le preia altcineva. Cine altcineva decat clientii si bancile?", a afirmat Valcov.
Ministrul si-a exprimat speranta ca parlamentarii sa adopte in aceasta luna sau cel mai tarziu in martie "Electorata" imbunatatita, masura redenumita "Scade rata".
Programul se adreseaza debitorilor cu venituri de cel mult 3.000 de lei brut. Dupa primii doi ani, in care rata scade cu pana la 35%, in urmatorii ani ai rescadentarii debitorul beneficiaza de o deducere a impozitului de venit de maxim 240 de lei lunar.
"Pe cei cu venituri mici si imprumuturi mici aceasta masura ii ajuta 100%. (...) Bineinteles ca cei care au venituri mai mari de 3.000 de lei nu se incadreaza in aceasta solutie. De aceea credem ca trebuie sa fie acest efort al Guvernului dublat de o implicare mult mai accentuata a Bancii Nationale a Romaniei. (...) Banca Nationala trebuie sa vina cu solutii suplimentare, care sa reiasa din discutiile cu bancile comerciale", a punctat ministrul Finantelor.
Intrebat daca este dispus sa-si dea demisia in cazul in care solutia propusa de Guvern nu va reprezenta un ajutor real pentru clientii bancilor cu probleme, Valov a spus ca nu vede de ce trebuie sa paraseasca postul de ministrul al Finantelor daca nu se rezolva o problema monetara a Romaniei, in conditiile in care el se ocupa de politica fiscal-bugetara.
"Aici raspunde guvernatorul Bancii Nationale, este politica monetara a Romaniei, sa nu confundam politica monetara cu cea fiscal-bugetara", a afirmat reprezentantul Guvernului.
Pe de alta parte, el a reiterat ideea ca nu vede viabila o masura pentru rezolvarea problemei pe cale legislativa in ceea ce priveste conversia creditelor la alt curs decat cel din ziua operatiunii.
"Nu cred intr-o solutie de stabilire a cursului la un nivel istoric printr-o hotarare de Guvern sau printr-o lege in Parlamentul Romaniei pentru ca orice om care stie cat de cat economie intelege riscul la care ar fi supusa Romania daca acest lucru s-ar intampla printr-o solutie legislativa. Riscul sau pierderile ar putea fi mult mai mari", a mentionat Valcov.
Aproximativ1.500 de persoane care au imprumuturi in franci elvetieni au iesit din nou duminica in Piata Constitutiei, la doua saptamani dupa protestul anterior, actiuni similare avand loc simultan la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Craiova, pentru a cere conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%.
"Nu putem sa mergem la banca sa negociem individual, ne trebuie o solutie legislativa. Vom pune la dispozitia Comisiei de buget-finante documente care arata ca nu se poate negocia cu bancile. N-au negociat nici cand am semnat contractele, nici acum", a afirmat Catalin Voivozeanu, unul dintre reprezentantii Grupului Clientilor cu Credite in CHF si initiator al mitingului.
Partile implicate in "criza francului" au pozitii diferite privind solutiile la problemele clientilor cu astfel de credite accentuate dupa aprecierea puternica a francului de la mijlocul lunii ianuarie.
Clientii doresc un act normativ prin care sa aiba posibilitatea de a converti in lei creditele in valuta la cursul de la momentul acordarii imprumutului apreciat cu maxim 20%.
Pe de alta parte, bancile si BNR invoca neconstitutionalitatea unei astfel de masuri, precum si pierderile mari cauzate institutiilor de credit, pe care unele dintre ele nu ar putea sa le suporte si ar ajunge chiar in situatia falimentului.
Valcov se intalneste luni cu reprezentantii bancilor pentru a gasi solutii la "criza francului"
Ministrul Finantelor se va intalni luni seara cu sefii celor opt banci care au in portofolii credite in franci elvetieni pentru a ajunge de comun acord la o solutie pentru clientii cu imprumuturi in aceasta moneda, urmand sa prezinte concluziile marti in Comisia de Buget-Finante.
"In aceasta seara (luni - n.r.) voi avea o intalnire cu cele opt banci care au credite in franci elvetieni sa vedem ce putem sa rezolvam, iar solutia la care vom ajunge o voi prezenta si maine la Camera Deputatilor, unde voi fi prezent atat eu, cat si conducerea Bancii Nationale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru iesirea din aceasta criza", a declarat Valcov.
Marti are loc audierea conducerii BNR in Comisia de Buget-Finante-Banci, alaturi de toate partile implicate in problema creditelor in franci elvetieni. Intrebat daca discutiile cu FMI au vizat si conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la un curs de schimb mai mic decat in prezent, ministrul a mentionat ca nu a fost abordat acest subiect.
"Ei (FMI - n.r.) au cerut o legislatie predictibila si lucrurile din Parlament merg in aceasta directie", a precizat Ponta, care a completat ca Legea insolventei persoanelor urmeaza sa fie finalizata in Camera Deputatilor.
Pe acelasi subiect: