Ministrul Finantelor: CE nu mai plaseaza Romania intre cele 15 tari cu dezechilibre macroeconomice. Rata investitiilor, a doua din UE
Bani, taxe
Principala concluzie a raportului de tara pentru Romania al Comisiei Europene pe 2016 este aceea conform careia tara noastra nu mai inregistreaza dezechilibre macroeconomice, dar exista si alte aspecte pozitive care nu au fost mentionate in raport, cel mai important fiind legat de evolutia investitiilor in ultimii ani, sustine ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
"Principala concluzie a acestui raport este acela ca Romania nu mai inregistreaza dezechilibre macroeconomice in 2016. Practic, raportul ne scoate din randul celor 15 tari cu dezechilibre macroeconomice, printre care se afla Germania si alte tari din jurul Romaniei. (...) La aspecte pozitive, nementionate in raport, se afla faptul ca media europeana a ratelor de investitii in 2015 a fost de 19,5% din PIB, iar Romania, cu 24,9% din PIB, are a doua cea mai mare rata a investitiilor in UE-28", a declarat, marti, Anca Dragu, potrivit Agerpres.
Un alt aspect pozitiv care nu se regaseste in raportul CE este legat de evolutia investitiilor publice de capital care, in 2014 (cele mai recente date publicate de EUROSTAT), in Romania au inregistrat una dintre cele mai bune evolutii, cu o rata de 4,3% din PIB, fata de 2,9% din PIB media in UE-27. Potrivit ministrului Finantelor, evolutia din 2015 a investitiilor publice de capital va duce Romania in top trei in UE-28 la acest capitol.
Dragu a adaugat ca Romania are un potential de crestere a PIB de 3%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.
"Incepand din 2010, in ciuda masurilor de consolidare fiscala, PIB-ul potential creste in mod constant, de la 1,2% in 2010 la 3% in 2018. Ritmul de crestere a PIB-ului potential este unul accelerat si, pastrand trendul actual, avem convingerea ca potentialul pe termen mediu se mentine, deci mergem catre o crestere economica sustenabila", a subliniat ministrul Finantelor.
Anca Dragu a admis ca, pentru acest an, PIB-ul real il depaseste pe cel potential, insa este increzatoare ca pe termen mediu "ramanem in coordonate sustenabile".
Jurnalistii de la Bloomberg atrageau atentia recent ca Romania ar putea ajunge la limita deficitului excesiv in acest an. In conditiile in care Romania are unul cele mai puternice ritmuri de crestere economica din UE, tara a implementat reduceri de taxe si majorari de salarii in sistemul de stat inaintea alegerilor parlamentare din acest an.
Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos a promis sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% din PIB, mai noteaza Bloomberg. De asemenea, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a apreciat recent ca este posibil ca deficitul sa fie chiar mai mic avand in vedere ca avansul economiei ar putea depasi cresterea de 3,6% in ritm anual inregistrata in trimestrul al treilea din 2015 iar colectarea taxelor se imbunatateste ca urmare a combaterii evaziunii.
Mai multe despre:
#Anca Dragu#investitii
Pe acelasi subiect: