FMI recomanda Romaniei reducerea deficitului bugetar si amanarea masurilor de relaxare fiscala din 2017. “Darea in plata ar putea face mai mult rau decat bine”
Bani
Fondul Monetar International (FMI) recomanda Romaniei reducerea deficitului bugetar, pe cash, la 2,5% din PIB in acest an, la 2% in 2017 si la 1,5% in 2018 si atrage atentia ca, pentru atingerea acestor obiective, in special pentru anul viitor, ar trebui amanate masurile de relaxare fiscala ce ar urma sa intre in vigoare in 2017.
"Pentru 2017, misiunea recomanda un deficit de 2% din PIB. Amanarea urmatoarei reduceri a TVA si a celorlalte facilitati prevazute in Codul Fiscal sa intre in vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB", a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, citat de Agerpres.
Pentru anul acesta, recomandarea FMI de deficit bugetar, pe cash, este de 2,5% din PIB, iar pentru 2018 de 1,5% din PIB.
In privinta cresterii economice, aceasta va fi axata pe consum si se va situa la 4,2% in 2016 si la 3,6% in 2017, a adaugat reprezentantul FMI.
El a atras atentia, insa, ca exista doua pericole pe care autoritatile romane ar trebui sa le aiba in vedere pentru ca stabilitatea macroeconomica obtinuta cu greu in perioada post-criza sa nu fie pusa in pericol: posibilitatea iesirii din tinta de deficit bugetar si initiativele legislative din sectorul financiar care pot periclita situatia macroeconomica a tarii
In legatura cu proiectul de lege privind darea in plata, votat in Senat, seful misiunii FMI in Romania considera ca aceasta lege, odata intrata in vigoare, poate periclita dreptul la proprietate si submina increderea investitorilor straini in economia romaneasca, facand astfel mai mult rau decat bine.
O misiune a Fondului Monetar International, condusa de noul sef al institutiei pentru Romania, Reza Baqir, a venit in Romania in 2 martie, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti,
Membrii misiunii FMI s-au intalnit cu reprezentanti ai autoritatilor romane, ai partidelor politice, cu sindicate, asociatii de business, cu reprezentanti ai mediului academic si ai sistemului bancar.
Consultarile periodice cu FMI pe Articolul IV constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre, desi, in prezent, Romania nu mai are in derulare un acord cu institutia internationala de credit.
Scopul consultarilor este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei.
Mai multe despre:
#FMI#deficit bugetar
Pe acelasi subiect: