Alte state care ar putea rata tinta de deficit sunt Grecia si Croatia, avertizeaza economistii intervievati de Bloomberg in ultimele saptamani, scrie Agerpres.

Uniunea Europeana cere guvernelor sa-si reduca deficitele bugetare sub 3% din PIB si nivelul datoriei sub 60% din PIB, in caz contrar aceste state se vor confrunta cu amenzi (desi ele nu au fost aplicate niciodata chiar daca s-au inregistrat incalcari ale reglementarilor).

De cand a intrat in vigoare Pactul de stabilitate si crestere, la 1 iulie 1998, 25 dintre cele 28 de tari membre ale UE au depasit limita de deficit de 3%, singurele state care au respectat acest plafon fiind Suedia, Estonia si Luxemburg.

In cea mai mare parte, statele au dat vina pe criza financiara din 2008 pentru depasirea tintei de deficit, deoarece guvernele au adoptat programe agresive de stimulare a cresterii economice. In 2009, au fost doua state care au incalcat limita de deficit (Grecia si Ungaria), in timp ce, in 2009, s-au inregistrat 22 de tari, inclusiv Germania si Austria, care aveau o politica fiscala conservatoare.

Recordul a fost stabilit in 2010 de Irlanda, cu un deficit bugetar de 32,3% din PIB, conform datelor Comisiei Europene.

In conditiile in care Romania are unul cele mai puternice ritmuri de crestere economica din UE, tara a implementat reduceri de taxe si majorari de salarii in sistemul de stat inaintea alegerilor parlamentare din acest an. Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos a promis sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% din PIB.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a apreciat recent ca este posibil ca deficitul sa fie chiar mai mic avand in vedere ca avansul economiei ar putea depasi cresterea de 3,6% in ritm anual inregistrata in trimestrul al treilea din 2015 iar colectarea taxelor se imbunatateste ca urmare a combaterii evaziunii.

"Nu cred ca exista riscul sa depasim tinta de deficit si sa fie declansata procedura de deficit excesiv pentru ca exista o multime de factori care lucreaza in favoarea noastra", a afirmat Anca Dragu.

Anul acesta, clubul statelor care vor rata tinta de deficit va fi cel mai redus din ultimii noua ani. Grecia se confrunta cu povara datoriilor in timp ce Franta cu o crestere anemica. Cele doua marcheaza al 21-lea si, respectiv, al noualea an consecutiv de deficit excesiv. Ambele au primit avertismente de la Comisia Europeana pentru a realiza reformele necesare reducerii deficitului.

Pe langa Franta, numai Croatia ar mai urma sa raporteze deficit excesiv anul viitor, dupa sase ani de recesiune. Spania ar urma sa inregistreze un deficit de 2,8%, urmata de Grecia cu 2,4% si Marea Britanie, cu 2,2%.

Castigatorul din acest an va fi Luxemburg, cu un excedent bugetar de 0,4% din PIB, urmat de Estonia si Germania, care vor avea excedent pentru al treilea an consecutiv.