"Trebuie, si aceasta este o lectie, sa ne indepartam de o uniune a datoriilor si sa mergem catre o uniune sustenabila, a stabilitatii. Nu va fi usor, dar este cea mai buna varianta. Nu se poate intampla peste noapte, printr-un fel de solutie singulara, de tip big bang. Se poate ajunge acolo doar printr-un proces controlat, pas cu pas. Euroobligatiunile sunt o idee absolut gresita. Pentru a ajunge la dobanzi comune, este nevoie de niveluri similare de competitivitate, situatii bugetare similare. Nu vom reusi prin colectivizarea datoriilor", a declarat Merkel.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat miercuri ca Executivul UE va prezenta in curand proiecte pentru introducerea unor obligatiuni comune ale zonei euro.

Tot mai multi economisti si politicieni considera ca adoptarea unor obligatiuni comune ale zonei euro ar fi o masura cheie pentru combaterea crizei datoriilor de stat.

Germania, principalul finantator al acordurilor internationale de "salvare" a statelor cu probleme din zona euro, se opune insa vehement acestei idei.

Ministrul german al Economiei, Philip Rosler, si cel de Finante, Wolfgang Schauble, si-a reiterat opozitia fata de lansarea unor obligatiuni comune ale zonei euro, in declaratii acordate presei germane recent.  El a explicat ca acoperirea riscurilor altor tari cu euroobligatiuni ar avea ca efect imediat cresterea dobanzilor in Germania, cu efecte dramatice asupra cresterii economice.

Citeste si

Topul celor mai mari escroci financiari din ultimii 20 de ani. Ce pierderi au cauzat bancilor

Un miliardar rus vrea sa investeasca 20 de mil. de euro in Romania. El intra in afaceri cu managerul care a cumparat, la licitatie, manuscrisele lui Emil Cioran