Masura ar putea fi luata pentru a calma temerile investitorilor privind scaparea de sub control a crizei datoriilor suverane, transmite Reuters.

"Vrem sa incheiem rapid negoecierile in privinta ESM. Germania ar fi pregatita, daca si altii fac acest lucru, sa contribuie cu mai mult capital la lansarea ESM, pentru ca o astfel de masura ar trimite un semnal important pietelor", a spus Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu premierul italian Mario Monti, la Berlin. 

ESM va inlocui actualul fond temporar, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF), si va avea o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro, scrie Mediafax.

Liderii europeni au convenit in decembrie sa accelereze lansarea ESM pana la mijlocul acestui an, parte a masurilor luate pentru stoparea crizei datoriilor. 

Principala prioritate a zonei euro la inceputul acestui an este asigurarea unui al doilea pachet financiar pentru Grecia, problema ce trebuie rezolvata inainte ca Europa sa poata lucra la masuri de sustinere a cresterii economice si de infiintare de locuri de munca. 

Grecia a primit un pachet de imprumuturi externe in valoare de 110 miliarde de euro in 2010, iar anul trecut liderii europeni au anuntat un nou pachet financiar, de 130 miliarde de euro.