Medicii taxeaza ILEGAL pacientii care merg la consultatie fara programare!
S-au invatat sa ia bani doar pentru ca au pacienti trecuti pe liste, iar acum tot pe cei inscrisi ii pun la plata ilegal. Ne referim la unii dintre medicii de familie, care mai nou taxeaza bolnavii care vin la consultatie fara programare. Adica, au introdus de la ei putere un soi de coplata, inainte ca cea anuntata de Minister sa intre in vietile noastre. Ceea ce fac ei este in afara legii, spun raspicat oficialii Casei de Asigurari.
Dupa ce autoritatile au introdus programarea la doctorul de familie si au schimbat si grila de calcul pentru servicii, adica au stabilit ca 70, nu 100% din banii primiti trebuie sa fie pentru listele de pacienti, medicii isi iau revansa.
Practic, scot bani tot pe spinarea bolnavilor. Imediat, si-au lipit pe usile cabinetelor afise care anunta ca oricine vine neprogramat este taxat. De la 10 lei pana la 50 de lei.
La Policlinica Vitan, spre exemplu, majoritatea doctorilor de familie si-au afisat pe usi tarifele.
Unii cer 10 lei pe o consultatie fara programare, in cazul bolnavilor care sunt inscrisi pe lista medicului. In cazul altora, tarifele sar si la 25 de lei pentru aceeasi consultatie, care nu dureaza mai mult de 15 minute, teoretic.
Asadar, sunt taxati toti cei care vin la medic si nu sunt printre cei 20 pe zi programati. In plus, doctorii mai iau bani si de la bolnavii neasigurati - 30 lei si chiar 50 de lei de la cei care nu sunt inscrisi la medicul de familie.
Doctorii, care n-au dreptul sa-si taxeze bolnavii, sustin ca numai asa isi pot disciplina pacientii si ca fac acest lucru, pentru ca ei dau ingriji in timpul liber, iar acele programari nu sunt decontate de Casa de Asigurari.
Mai grav este ca bolnavilor li se iau banii, fara sa li se dea retete compensate, bilete de trimitere sau adeverinta medicala.
De asemenea, la medicii specialisti tarifele sunt aproape duble.
Cei de la Casa Nationala de Asigurari spun ca aceasta taxare este ilegala si anunta controale. Reprezentantii CNAS spun ca cele cele 20 de consultatii zilnice permise medicilor se refera doar la pacientii aflati in evidenta cu boli cronice, care pot fi programati la cabinet.
Asa ca doctorii de familie pot si TREBUIE sa dea consultatii si peste limita de 20 in cazul pacientilor cu alte afectiuni, FARA sa le ia vreun leu.