Seful OTP Romania: clientii nu trebuie sa-si retraga banii din bancile elene, sistemul financiar este stabil
Directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, spune ca niciun client nu trebuie sa-si retraga banii din bancile elene pentru ca sistemul financiar este stabil, in ciuda crizei din Grecia.
"In ultimele saptamani oamenii m-au intrebat daca trebuie sa retraga banii din bancile mari. Le-am spus: «Nu, tineti-va banii in bancile grecesti, pentru ca sistemul financiar este stabil», a spus Laszlo Diosi, seful subsidiarei bancii ungare OTP, potrivit Mediafax.
Intrebat ce efecte va avea in Romania situatia din Grecia, el a afirmat ca Romania nu va fi afectata "in mod special", dat fiind nivelul foarte bun de capitalizare si managementul adecvat.
Diosi a mai spus ca strategia bancii vizeaza, pe langa planul de achizitie a unei institutii mari de credit din Romania, cumpararea de portofolii de credite, si ca OTP a preluat deja unul, pe partea de corporate.
Grecia a incheiat anul trecut un acord cu UE si FMI pentru un imprumut extern de 110 miliarde euro, conditionat de obiective fiscale menite sa reduca deficitul bugetar, de peste 10% din PIB, si sa ajute la asezarea datoriei publice, de aproape 150% din PIB, intr-un tipar sustenabil. Statul elen nu a reusit sa atinga obiectivele din acord si are nevoie de un nou pachet de bailout, de valoare similara, pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata) pe datoria de stat si pentru a se putea finanta pana in 2014.
Totodata, institutiile financiare internationale au amanat plata urmatoarei transe, de 12 miliarde euro, din vechiul imprumut catre Grecia, cerand guvernului sa treaca de urgenta prin Parlament masuri dure de austeritate si o serie de legi menite sa accelereze privatizarile.
Oficialii europeni vor lua o decizie cu privire la urmatoarea transa pe 3 iulie. Grecia are nevoie de acesti bani inainte de jumatatea lunii iulie pentru a nu intra in default.
Se apropie sfarsitul pentru euro? Germania a inceput sa tipareasca marci germane
Ce efecte vor avea masurile de austeritate votate de parlamentarii greci