Cele sase banci incluse intr-o analiza Bloomberg sunt JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America si Morgan Stanley.

Veniturile din tranzactii vor scadea cu 23%, la 18,3 miliarde de dolari, potrivit analistilor bancii Morgan Stanley. Estimarea nu include rezutatele Morgan Stanley si ale Wells Fargo.

"Nu te poti astepta ca actiunile bancilor sa urce pana la Luna. Trebuie sa anticipezi influenta factorilor fundamentali si exista niste elemente negative care influenteaza industria. Optimismul este putin prea mare in acest trimestru", a declarat Peter Kovalski, manager de fonduri la compania Alpine Woods Capital Investors din Purchase, New York.

Portofoliile de imprumuturi ale celor mai mari 25 de banci comerciale americane au urcat cu 0,4% in primul trimestru, fata de un avans de 1% in cele trei luni anterioare, potrivit Rezervei Federale (Fed). In prezent, valoarea acestor portofolii este de 4.040 miliarde de dolari, sub un varf de 4.240 miliarde de dolari atins in ultimul trimestru din 2008.

Economia Statelor Unite a avansat cu 2% in primul trimestru, potrivit estimarilor analistilor intervievati de Bloomberg.

"Vor fi momente in acest ciclu economic, cum este cazul primului trimestru, cand cresterea PIB si cea a imprumuturilor nu vor fi corelate", a declarat Brian Foran, analist la Nomura Holdings in New York.

Rezultatele bancilor ar putea dezamagi investitorii care au cumparat actiuni bancare, considerate ieftine, mizand ca vor beneficia de intarirea economiei.

JPMorgan, cea mai mare banca americana in functie de active si cea mai profitabila, ar putea raporta pentru primul trimestru un profit net in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 4,53 miliarde de dolari, potrivit estimarilor a 19 analisti. Veniturile ar putea scadea cu 4,1%, la 24,2 miliarde de dolari.

Profitul Wells Fargo, cu cea mai mare capitalizare de piata si cel mai mare furnizor de credite imobiliare, ar putea creste cu 7,8%, la 3,85 miliarde de dolari, iar veniturile vor fi neschimbate, de circa 20,4 miliarde de dolari.

Bank of America, pe locul al doilea in functie de active, ar putea inregistra un profit net in scadere cu 1%, la 1,73 miliarde de dolari.

Citigroup ar putea raporta o crestere de 7% a profitului, la 3,21 miliarde de dolari, in timp ce profitul Goldman Sachs ar putea cobori cu 29%, la 1,81 miliarde de dolari.