Solutiile a 450 de banci pentru iesirea din criza zonei euro
Institutul pentru Finante Internationale, reprezentantul a peste 450 de banci la nivel mondial, a pledat luni pentru mai putina austeritate bugetara si resurse europene mai mari, pentru iesirea din criza a zonei euro, transmite AFP.
"Accentul pus pana acum pe austeritatea bugetara, necesar intr-o anumita masura pentru tarile aflate in dificultate pentru a se putea finanta pe pietele financiare, este excesiv atunci cand este generalizat", se arata intr-o scrisoare semestriala de recomandari adresata de IFI statelor membre ale Fondului Monetar International.
Aceasta austeritate a contribuit deja la o scadere puternica a cererii interne din zona euro, a aratat institutul.
Potrivit organizatiei, trebuie mers dincolo de strategia unica a disciplinei bugetare, catre o reechilibrare bugetara treptata si diferentiata intre tari, pentru a evita riscul unei austeritati excesive.
IFI a reprezentat creditorii privati cu care Grecia a negociat reducerea datoriilor cu peste 100 de miliarde de euro, printr-un schimb de obligatiuni finalizat in proportie de circa 97% pe 12 martie, informeaza Mediafax.
Institutul estimeaza totodata ca resursele alocate de statele zonei euro pentru prevenirea unei noi crize sunt insuficiente.
"Credem ca este necesara o crestere importanta a resurselor Mecanismului European de Stabilitate, in special avand in vedere angajamentul actual al zonei euro de a continua sa sustina tarile membre care beneficiaza de programe de asistenta financiara pana la revenirea acestora pe piata financiara", se arata in scrisoare.
Mecanismul European de Stabilitate, care va intra in vigoare in aceasta vara, si Fondul European de Stabilitate Financiara, care vor functiona in paralel timp de un an, vor reuni 800 de miliarde de euro, din care 300 de miliarde de euro au fost deja angajate prin programele de sustinere a Greciei, Irlandei si Portugaliei.