Mai multi sefi de consilii judetene sau primari consumau lunar benzina din banii statului cat pentru doua tururi de Europa!
Daca am face un top al autoritatilor locale care s-au plimbat cel mai mult pe banii statului adica ai nostri, in mod sigur, am incepe cu presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, primarul municipiului Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, si am continua cu autoritatile din comuna Nalbant din judetul Tulcea, potrivit unui raport al Curtii de Conturi a Romaniei.
Marian Oprisan avea dreptul la un consum nelimitat de benzina si motorina, dar nici presedintii consiliilor judete din Brasov, Caras-Severin, Harghita si Hunedoara nu stateau deloc rau. Ei si-au aprobat, cel mai probabil, plata de catre stat a unor consumuri lunare de 800 de litri pentru fiecare adica aproximativ 16 plinuri de benzina sau de motorina.
Partea cea mai frumoasa este ca daca "arzi" intr-o luna 800 de litri de benzina poti sa faci de doua ori turul Europei, pentru ca iti ajung pentru circa 15.000 de kilometri!
Putin mai jos, la doar 600 de litri “s-au limitat” presedintii consiliilor judetene din Dambovita, Neamt, Arges sau Teleorman, iar la 500 de litri pe luna s-au incadrat sefii consiliilor judetene din Bacau, Bihor, Buzau, Giurgiu, Tulcea, Dolj, Olt.
Cei mai multi dintre presedintii de consilii judetene, respectiv din Alba, Bistrita-Nasaud, Botosani, Calarasi, Covasna, Galati, Gorj, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea si Vaslui au consumat lunar intre 300 si 450 de litri.
Economi de-a dreptul cand a venit vorba de banii contribuabilului par sa fie, potrivit datelor Curtii de Conturi, presedintii de consilii judetene din Arad, Braila, Cluj sau Ilfov, ei avand un consum de 200 de litri si sub 200 de litri adica undeva la doar circa cinci plinuri adica numai doua drumuri Bucuresti - Viena dus-intors!
Conform Curtii de Conturi, aparitia acestor situatii, unele dintre ele aberante, in care un sef de Consiliu judetean poate sa mearga nelimitat cu masina de serviciu sau poate consuma lunar de la 500 la 800 de litri din banii statului, a fost cauzata de “vidul legislativ care a determinat o pracitica neunitara la nivelul autoritatilor administratiei publice locale”.
Sunt multe judete in care consumul lunar de carburanti era stabilit de Consiliul judetean prin hotarare sau prin dispozitie a presedintelui Consiliului Judetean, respective decizii ale consiliilor locale sau dispozitii ale primarilor.
In zona primariilor, primarul municipiului Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, pare campion abosult cu 1.052 litri, consum mediu lunar inregistrat in 2009. Acesta a platit anul trecut din banii statului carburanti in valoare de peste 50.000 de lei (peste 10.000 de euro), reiese dintr-un calcul matematic simplu.
“La nivelul municipiilor, consumul lunar se situeaza in majoritatea cazurilor intre 200 – 350 litri”, noteaza Curtea de Conturi, facand referire la consumurile de benzina si motorina aferente in special autoturismelor care sunt la dispozitia primarului.
Pe locul doi se afla primarul municipiului Roman (tot judetul Neamt) cu 811 litri. La mica distanta, cu 700 de litri il urmeaza primarul din municipiul Radauti (judetul Suceava).
Mai jos, la 573 de litri se situeaza primarul din municipiul Campia Turzii (judetul Cluj), iar la 500 de litri lunar ss-au incadrat primarii din Targoviste (judetul Dambovita), Hunedoara, Drobeta Turnu-Severin (jud. Mehedinti), Slatina (jud. Olt), Rosiori de vede (jud. Teleorman) si Barlad (jud. Vaslui).
Edilul din municipiul Toplita (judetul Hunedoara) a “ars” anul trecut, lunar, 450 de litri, iar primarii din Fetesti (jud. Ialomita), Siret (jud. Suceava), Resita (jud. Caras-Severin), Tg. Secuiesc (jud. Covasna), Tecuci (jud. Galati), Deva si Vulcan (jud. Hunedoara) au consumat fiecare cate 400 de litri.
In ceea ce priveste autoritatile din orase, media este de 200-300 de litri, mai arata raportul Curtii de Conturi, iar situatia exacta o aveti mai jos.
Consum lunar | Oras |
600 litri | Borsa (Maramures) |
450 litri | Sannicolau Mare si Faget (Timis), Otelu Rosu (Caras-Severin) |
400 litri | Siret (Suceava),Tanadarei (Ialomita), Targu-Carbunesti (Gorj), Sangeorz Bai (Bistrita - Nasaud), Rupea (Brasov), Nehoiu (Buzau), Moldova Noua (Caras-Severin), Scornicesti (Olt). |
Intre 350-400 litri | Baraolt (Covasna), Vanju Mare (Mehedinti), Sulina (Tulcea), Horezu (Valcea), Negresti (Vaslui) |
In cazul comunelor, desi consumul lunar a fost in majoritatea cazurilor intre 150 si 200 de litri pe "lista rusinii" intocmita de Curtea de Conturi stau la loc de frunte autoritatile locale din comuna Nalbant (Tulcea) cu nu mai putin de 1.000 de litri, Cogealac (Constanta) - 800 litri, Cefa (Bihor) - 650 litri, Dudesti (Braila) - 550 litri sau Ulmu (Braila) si Bordusani (Ialomita) - 500 de litri fiecare.
Putin mai jos, la 450 de litri "s-au marginit" autoritatile din comunele Tufesti sau Mircea Voda (Braila), iar la 400 de litri - Colonesti (Olt), Barcanesti (Prahova) sau Vetrisoaia (Vaslui).
Raportul Curtii de Conturi a fost transmis Guvernului, care a luat masuri in acest sens.
Astfel, Executivul a decis, miercuri seara, ca plafonul lunar de carburanti alocat institutiilor publice pentru parcul auto sa fie redus cu 50%, pana la sfarsitul anului.
Astfel, limita de carburanti care pot fi consumati pe parcursul unei luni cu masinile institutiilor de stat va fi redusa de la 400 litri la 200 litri pentru ministri, secretari de stat, subsecretari de stat si conducatorii de autoritati, de la 300 litri la 150 litri pentru ceilalti angajati din ministere si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de la 350 litri la 175 litri pentru prefecturi si de la 300 litri la 150 litri pentru consilii judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Consumul de carburanti va fi redus la jumatate si in cazul consiliilor locale, de la 250 litri la 125 litri, precum si la consiliile comunale, de la 150 litri la 75 litri.
Pe acelasi subiect: