BNR a afisat astazi un curs de 3,4 lei pentru un dolar, cu 4 bani mai mult decat vineri. Moneda americana a atins asadar nivelul inregistrat in martie 2009 si nu pare ca se va opri aici.

Cresterea dolarului fata de leu este rezultatul deprecierii monedei unice europene fata de cea americana, in urma temerilor privind situatia dezastruoasa a Greciei, dar nu numai. Spania si Portugalia au anuntat masuri de austeritate extrem dure pentru a nu ajunge in situatia Greciei.

Asa ca dolarul, moneda in care se platesc importurile de petrol, a urcat la cea mai mare valoare, din ultimele 14 luni, in Romania. 

Picatura care a umplut paharul pare sa fie amenintarea lansata de presedintele francez Sarkozy, care se declara dispus sa renunte la euro daca Germania nu va contribui la planul de salvare a Greciei in valoare de 110 miliarde de euro.

Intarirea dolarului ne va arde la buzunar, spun analistii. Primele afectate vor fi petrolul si gazele naturale pe care le importam si care se calculeaza in dolari.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, crede ca "dolarul devenind mai scump, automat asta se reflecta intr-un pret mai mare la import pentru produsele energetice".

"Sa nu dam idei celor care abia asteapta sa se intample asta, dar e unul din efectele potentiale", conchide Lazea.

Atat la benzina, cat si la motorina, preturile sunt intr-o permanenta crestere din 2008 incoace. Dupa ce in 2008 un litru de benzina de categorie medie costa sub 3 lei pentru un litru, in 2010, carburantii premium au depasit chiar si 5 lei litrul. Mai mult, de la inceputul anului pana acum companiile au scumpit combustibilii in 10 randuri. Primele afectate sunt alimentele!

Carburantii reprezinta intre 20-40% din costul unei marfi. 

Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), spune ca "de la 31 decembrie pana acum s-a inregistrat o crestere de 20% a combustibilului in Romania".

"Daca vorbim de inca o crestere de 10-20%, aceste produse ar putea sa inregistraze cresteri de pana la 5%", puncteaza oficialul UNTRR.

Care a fost evolutia dolar-leu?

Desi anul trecut dolarul a scazut fata de leu, pentru ca se parea ca Europa va face fata crizei mai usor decat Statele Unite, in ultimele 6 luni, dupa aflarea adevarului despre Grecia, moneda euro s-a prabusit fata de dolar si odata cu ea si leul.

Fie ca vrem sau nu, evolutia dolarului va duce la cresterea inflatiei, spun analistii care estimeaza chiar ca in viitorul apropiat putem avea o paritate de 1 la 1 intre euro-dolar, adica vom cumpara moneda americana cu peste 4 lei.