"Turismul la schimb" sau cum poti vedea cate tari doresti cu buzunarele goale. VIDEO
Cine intra in sistem, oricat de modesta i-ar fi casa, poate sa primeasca turisti din orice tara, important este sa fie cinstit si sa spuna exact ce conditii ai. La randul sau, sta fara bani acasa la oricare dintre membrii grupului. Unii romani, desi au locuinte modeste cu toaleta in curte, au musafiri cu duiumul.
Michelle e din Statele Unite si a vizitat 19 tari in aceasta formula. Acum sta intr-un mic apartament din Brasov: casa nu are nici pat, nici mobila, nici bucatarie, dar mii de turisti i-au trecut deja pragul.
Isi tine hainele in rucsac, doarme pe-o saltea, si are un coleg de camera din Brazilia, cu care s-a imprietenit imediat. "Mi-a spus sa dorm aici, dar nu era loc sa pun salteaua", spune Marcelo de Souza Fonseca, turist.
Oricine poate intra, pe internet, in grupuri care promoveaza "couch-surfingul", pentru ca asa se numeste acest mod de a vedea lumea. Fiecare turist pune si referinte despre locurile in care a stat.
In Salasul de Sus, la poalele Retezatului, turistii sunt poftiti sa stea intr-o fosta fierarie fara apa curenta. Turisti nonconformisti sunt, de aceasta data, doi studenti din Germania, dornici sa cunoasca Romania. "Asta e, de fapt, farmecul sa vezi cum traiesc romanii, e interesant pentru noi", considera Benjamin Eberhardt, turista.
Unii romani au facut si miscarea inversa dupa ce mai multi straini le-au trecut pragul.
Cu fiecare musafir pe care il primeste, gazda isi deschide o usa in lumea larga. Sunt peste 15.000 de romani care calatoresc "la schimb". Cei mai multi sunt din Bucuresti si Cluj, iar 80% sunt studenti. Iar in lume, sunt peste 3 milioane de "couch-surferi", majoritatea americani.