Lumea in criza. Marile puteri economice trebuie sa imprumute 10.500 de miliarde de dolari in 2012, dar vor gasi foarte greu creditori
Guvernele vor intampina greutati si mai mari in 2012, in cautarea de fonduri externe cu care sa isi finanteze datoriile si deficitele, din cauza nesigurantei extreme a zonei Euro, avertizeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) intr-un raport care va fi publicat luna aceasta, relateaza Financial Times.
Anul acesta, guvernele statelor industrializate s-au imprumutat cu sume care au depasit 10.000 de miliarde de dolari, iar suma va creste anul viitor.
Posibilitatea de impurmut se va reduce insa la anul, din cauza "spiritului animalic" al pietelor - impredictibilitatea lor. OECD este o organizatie economica ce reuneste cele mai puternice 34 de state industrializate din lume, iar Romania are statut de membru-observator.
In viitorul apropiat, gasirea unor sume mari de bani in piata va deveni "o mare provocare" pentru multe state membre OECD, iar riscul pentru asa-numita "rostogolire" (rollover) va deveni o mare problema pentru stabilitatea multor guverne si economii, mai avertizeaza organizatia.