Lira Spatiala – moneda viitorului

Aceasta moneda n-a fost folosita inca, in nici o tara din lume. Ea a fost creata de oamenii de stiinta de la Centrul National Spatial si de la Universitatea din Leicester (Marea Britanie), in 2007. Cercetatorii s-au gandit ca in viitor, oamenii vor calatori in spatiu si nu vor putea folosi bani electronici (carduri). Iar atunci cand tehnologia se va dezvolta suficient de mult, lira spatiala va fi moneda oficiala a intregului univers.

Piatra RAI

Pana cand calatoriile in spatiu vor fi la ordinea zilei, cea mai ciudata si mai mare moneda din lume apartine Insulei Yap (una dintre cele 100 de insule din Arhipelagul Insulelor Solomon, situata in Oceanul Pacific). Localnicii insulei foloseau pietrele rai, de dimensiuni incredibil de mari, gaurite in mijloc, ca moneda de schimb pentru alimentele cu care se aprovizionau.

Piatra rai era valoroasa in special datorita dimensiunii uriase. Mai mult decat atat, multi localnici au murit incercand sa care valoroasele monede, care erau dificil de gasit pe Insula Yap.

Probabil ca te va surprinde ceea ce-ti vom spune, dar aceasta „moneda” e folosita si astazi. Da, ai citit bine. De cele mai multe ori, localnicii sunt nevoiti sa traverseze Insula Palau (o alta insula mica din Oceanul Pacific) si sa faca rost de metoda de plata.

Moneda sfanta

Locuitorii din Insula Palau (o alta insula din Arhipelagul Insulelor Solomon) nu i-au impiedicat niciodata pe vecinii lor de pe Insula Yap sa ia de la ei imensele pietre rai. Asta pentru ca localnicii din Palau au alta metoda de schimb, una mult mai "moderna" si mai interesanta: dolarul cu apa sfanta (holly water dollar).

Insula Palau (tara aflata in Oceanul Pacific, la 800 de kilometri de Filipine) si-a facut acum patru ani, propria moneda, destul de neconventionala de altfel. Locuitorii au emis un dolar de argint, imprimat cu imaginea Fecioarei Maria, alaturi de un mic flacon care contine un strop de apa sfanta dintr-o pestera din Lourdes, Franta.

Palau, dupa numele sau oficial Republica Palau, si-a castigat independenta in 1994 si este una dintre cele mai mici si mai tinere tari de pe Terra. Palau este constituita din 16 state: Aimeliik, Airai, Angaur, Hatohobei, Kayangel, Koror, Melekeok, Ngaraard, Ngarchelong, Ngardmau, Ngaremlengui, Ngatpang, Ngchesar, Ngiwal, Peleliu si Sonsorol.

Blana de veverita

Desi pare greu de crezut, afla ca rusii din Evul Mediu foloseau ca metoda de schimb blana de veverita. Blana veveritelor avea o valoare inestimabila, dar si urechile, ghearele si botul animalelor erau deseori oferite in schimbul alimentelor. Se spune ca aceaste blanuri i-au ferit pe rusi de Marea Ciuma, atunci cand intreaga Europa a fost contaminata. Motivul l-ar fi reprezentat faptul ca blanurile erau mai putin contagioase decat bacnotele sau monedele din acea perioada.

Monedele reciclate

Credeai ca banii se fac doar prin reciclarea hartiei, nu-i asa? Afla ca ei se pot realiza si prin reciclarea metalului. Popoarele care traiau in secolul al XIX-lea in Insulele din Caraibe, nu aveau proprile monede, asa ca s-au gandit sa foloseasca fiecare banut pe care strainii ce le vizitau insulele il aduceau cu ei. Localnicii au topit fiecare moneda si au creat astfel...noi monede reciclate. Insula Dominica avea, de exemplu, o moneda unica, cu decupaj in forma de inima in mijloc.

Dominica este astazi o insula caraibeana, situata intre Marea Caraibelor si Oceanul Nord-Atlantic, la jumatatea distantei dintre Puerto Rico, Trinidad si Tobago. Datorita vegetatiei luxuriante spactaculoase si a varietatii florei si faunei, Dominica mai este numita "Insula Naturii din Caraibe". Dominica a fost descoperita de Columb pe 3 noiembrie 1493, intr-o zi de duminica, de unde si denumirea de "Dominica", care in latina inseamna „duminica”.

Peso Chiian

Peso-ul Chilian nu face parte din categoria monedelor stranii, insa in urma cu trei ani a fost considerata, pe buna dreptate, cea mai haioasa moneda din intreaga lume. Motivul? Oamenii care au fabricat moneda, au facut o greseala uriasa: au tiparit gresit numele tarii. Asa s-a facut ca in loc de Republica Chile, ei au scris Republica Chiie. Cate astfel de monede s-au tiparit? „Doar” 50 de milioane.  

Dolarul Dysney

Dolarul Dysney este unul dintre cele mai puternice monede, iar valoarea ei concureaza cu succes cu dolarul american. Bacnotele de unul, cinci sau zece dolari pot fi folosite si azi, in marile parcuri din Dysney, dar si in statiunile, croazierele si in Castaway Cay, insula privata a celebrului parc de distractii. Bacnota a fost creata in mai 1987.

Lira lui Lewes

Primarul din Michael Chartier, un orasel din sudul Angliei, a vrut sa incurajeze comertul si sa combata criza economica la nivel local, la sfarsitul lui 2008. Cum s-a gandit Lewes sa faca asta? Cu siguranta intr-un mod orginal: sa bata o moneda locala, numita lira lui Lewes. Lira lui Lews valora exact cat o lira sterlina.

Oamenii au putut astfel sa-si plateasca facturile cu aceasta bacnota, insa doar in magazinele din Michael Chartier. Metoda primarului a fost copiata si de autoritatile din Brixton (cartier situat in sudul Londrei). Acestea au lansat lira Brixton, un an mai tarziu.

Moose Jaw Centennial

Moose Jaws Centinnials sunt singurii bani din lume facuti integral din lemn. Nemtii au folosit aceasta metoda de schimb dupa Primul Razboi Mondial, cand au trebuit sa plateasca sume mari de bani pentru reparatiile necesare.

Timbrul verde

Timbrul Verde reprezenta o bacnota care avea un scop precis. Cu acesti bani, vietnamezii puteau cumpara doar anumite lucruri si nu orice si-ar fi dorit, asa cum se intampla cu bacnotele valabile din zilele noastre.

Pe marginea unui timbru verde existau cupoane pe care oamenii le rupeau si le foloseau pentru a-si cumpera doar anumite lucruri. De exemplu, unele dintre aceste timbre erau pentru haine, pantaloni, sosete etc. Timbrul verde nu mai este valabil azi.


Topul este realizat de urbantitan.com