Bonusurile bancherilor raman dificil de controlat si ating in continuare niveluri record
Bonusurile angajatilor bancilor raman dificil de controlat, desi se afla de un an in centrul discutiilor sefilor de state si de guverne din G20, si continua sa atinga niveluri record, potrivit AFP.
Remuneratiile bancherilor si dealerilor sunt compuse dintr-un salariu fix si o parte variabila, respectiv bonusuri, prime si pachete de actiuni, foarte importanta, legata de castigurile aduse individual si de profitabilitatea bancii.
Sefii de stat si de guverne din G20 au recomandat anul trecut la Pittsburg ca acordarea unei parti semnificative din aceste bonusuri sa fie amanata pentru doi sau trei ani, pentru a se limita asumarea de riscuri excesive de catre dealeri si bancheri, una dintre cauzele care au dus la aparitia crizei financiare.
Bancile recurg, insa, la diferite metode pentru a-si pastra "starurile". Astfel, unele institutiile de credit au infiintat fonduri de investitii sau societati de gestionare a activelor, unde au transferat dealerii. Aceste companii nu se supun acelorasi reguli precum bancile. Alte banci au majorat semnificativ componenta fixa a remuneratiilor.
Prin aceste "scamatorii", companiile financiare pot minimaliza efectele taxelor instituite asupra bonusurilor in diverse state, printre care Marea Britanie.
La numai doi dupa criza financiara mondiala, institutiile financiare vor bate anul aceasta un nou record in privinta bonusurilor acordate angajatilor din New York, acestea ajungand la 104 miliarde de euro, potrivit unui studiu al Wall Street Journal. Suma este cu 4% peste recordul din 2009.
La 8 noiembrie 2010 va avea loc, la Bucuresti, Summit-ul Dunarii, eveniment major de dezbatere pe marginea aspectelor legate de orientarile mari de care se va tine cont in structurarea Strategiei UE pentru regiunea Dunarii.
Vor participa 22 de delegatii reprezentand guvernele nationale ale celor 14 state din bazinul Dunarii, presedintele Comisiei Europene, prim-ministrii/guvernatori ai celor 6 landuri riverane din Germania si Austria si primarul orasului Ulm din Germania, potrivit informatiilor publicate de Ministerul Afacerilor Externe.
Pe acelasi subiect: