Restantele la creditele mai mari de 5.000 de euro se ridica la 4,3 miliarde de euro. Mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Iar numarul restantierilor, persoane fizice dar si firme, se ridica la 242.000. Cei mai multi clienti au restante mai mari de 90 de zile.

Asa ca in aceasta perioada bancherii vaneaza clientii cu credite, care sunt cu ratele la zi si au o slujba sigura.

Pentru a-i fura de la concurenta, bancile vin cu oferte speciale: nu percep comision de refinantare, se ofera sa plateasca taxele notariale si asigurarea de viata.

Ca sa-si pastreze clientii, una dintre cele mai mari banci de pe piata ofera o reducere suplimentara de 0,5% la dobanda celor fideli care n-au avut pana acum nicio restanta.

In plus, s-a gasit o solutie si pentru cei ale caror case au pierdut mult din valoare, o mare problema pentru clienti. In cazul refinantarii creditelor in derulare nu se mai face reevaluarea garantiei.

Concret, un roman care a imprumutat 49.000 de euro avea o dobanda de 10,1% si platea o rata lunara de 460 de euro. Dupa refinantare, rata a scazut la 300 de euro si dobanda la 5,7%.

Dobanzile pentru astfel de credite variaza intre 6 si 8 la suta pentru euro si pornesc de la 10% pentru imprumuturile in lei.

In plus, bancherii nu mai cer comisioane de analiza a dosarului, iar unii ofera dobanzi mai mici pentru grupuri de clienti sau pentru cei care fac transferul intre banci pana la sfarsitul anului.