"Guvernatorul a facut cateva referiri la acordul FMI, in linii generale, dar a precizat la un moment dat ca suma viitorului acord nu este importanta, scopul fiind continuarea acordului", au declarat surse bancare, citate de Mediafax.

Isarescu le-a mai spus economistilor din banci ca, daca li se va solicita opinia, reprezentantii BNR vor pleda pentru o intelegere cu FMI si CE pe doi ani, pentru a depasi ciclul electoral 2012.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca este dispus sa negocieze cu autoritatile romane perioada pentru care se va incheia noua intelegere.

Anterior, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Peter Harrold, afirmase ca institutia internationala va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord, incheiat impreuna cu FMI si CE, cel mai probabil pe doi ani.

Oficialul BM a precizat ca perioada de doi ani reprezinta propunerea Fondului Monetar International, acest aspect nefiind inca discutat cu autoritatile de la Bucuresti.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara la inceputul lunii ianuarie ca Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.).

Citeste si:

Un secret de 3,6 miliarde de euro! Suma din noul acord cu FMI!