Surse apropiate discutiilor spun ca FMI va pune la dispozitie Romaniei 3,6 miliarde de euro in noul acord. Chiar daca nu va folosi nici un ban din aceasta suma, Romania va plati totusi dobanda de 30 de milioane de euro. Vom primi alte 2-3 miliarde de euro si de la Comisia Europeana.

Asa ca Romania trebuie sa imprumute din alta parte de inca 6 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul din buget plus alte 9 miliarde de euro pentru a plati datoriile scadente din anii trecuti.

Acordul cu FMI si Comisia Europeana ne va permite insa sa imprumuta toti acesti bani la dobanzi mai mici. Iar vestea buna este ca specialistii americani mizeaza pe o crestere economica de 4-5% in 2012.

Noul acord nu va cuprinde noi masuri de austeritate, insa Romania trebuie sa respecte niste conditii. De data aceasta interesele specialistilor americani s-au mutat dinspre redresarea economiei catre restructurarea si privatizarea companiilor de stat.

Altfel spus, in perioada urmatoare, se vor face liste cu societatile de stat care vor fi scoase la vanzare. Fie prin intermediul bursei, fie prin negocieri directe cu investitorii straini. Iar acolo unde gaurile din buget sunt mult prea mari, companiile vor fi desfiintate.

Miza este mare, dar cu dublu tais. Statul poate obtine dintr-un foc cateva miliarde de euro, insa multi dintre cei peste 200.000 de angajati risca sa-si piarda locul de munca.

Pe langa restructurarea companiilor de stat FMI va cere continuarea reformelor din sistemul sanitari, dar si a celor legate de salarizare si pensii.

Specialistii spun ca statul ar trebui sa foloseasca banii din privatizari pentru construirea unei autostrazi care sa lege Europa de Vest de Portul Constanta, dar si pentru dezvoltarea hidrocentralelor si a sistemelor de irigatii in agricultura.

Privatizari in energie

Ministerul Economiei a anuntat ca va cere Guvernului un nou mandat pentru a initia privatizarea sau vanzarea de actiuni minoritare la companiile din energie, dupa ce a primit si in anii anteriori astfel de imputerniciri, dar fara rezultate notabile, estimand in continuare ca poate atrage peste 10 miliarde euro.

Ministerul a elaborat deja un document prin care solicita acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investitii si valorificarea de actiuni, pana in 2012, la companiile din subordine.

In prezent, exista o serie de proiecte de hotarari de guvern potrivit carora statul este dispus sa scoata pe bursa pachete de actiuni de 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica, ultimele doua fiind deja in ringul bursier.

Ce mai poate privatiza statul roman?

Desi nu se afla pe lista companiilor monitorizate, Guvernul analizeaza posibilitatea de a privatiza sau vinde pachete de actiuni si in cazul CEC Bank, Tarom sau Posta Romana.

Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.

In cadrul acordului actual, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.