Isarescu: Romania se poate sustine in conditiile actuale fara un acord cu FMI
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, considera ca Romania se poate sustine fara un acord cu Fondul Monetar International si sa fie credibila in continuare. El precizeaza ca mare parte din sumele atrase din primul acord au fost rambursate.
Intrebat daca apreciaza ca Romania poate sa stea pe propriile picioare si sa fie credibila fara un acord cu FMI, Isarescu a raspuns "Da, eu cred in asta!".
Romania se afla in al treilea acord cu FMI, din anul 2009, iar actuala intelegere expira in toamna 2015 si este tratata de autoritati ca un acord preventiv, adica nu sunt trase sumele puse la dispozitie de institutia financiara dupa fiecare evaluare.
Discutia privind capacitatea Romaniei de a se imprumuta pe pietele internationale de capital si de a atrage in continuare investitori fara a fi intr-un acord de politici cu FMI apare intr-un moment in care Guvernul se pregateste sa faca o relaxare fiscala de la mijlocul acestui an prin neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale.
Mai multi analisti cred insa ca executia bugetara slaba din primele trei luni indica o situatie oricum precara a bugetului, care nu va permite Guvernului sa convinga FMI ca va putea acoperi eventuale gauri din ralaxarea fiscala.
Guvernatorul BNR se prezinta ca un sustinator al taierii impozitelor in acest moment, el declarand, in urma cu doua zile, ca in ultimii ani a devenit tot mai greu sa faci afaceri in Romania, in principal din cauza fiscalitatii ridicate, care a fost insa necesara pentru ajustarea prin care a trecut Romania de la declansarea crizei financiare mondiale.
"Nu mi-am schimbat parerea ca este greu sa faci afaceri in Romania. Mi se pare chiar mai greu. Parca nu s-a usurat. Intr-un trimestru am platit 3 miliarde de lei vechi catre stat. Mi se pare chiar prea mult, poate ca este o perceptie si poate ca sunt subiectiv. Dar nici chiar asa. Una-doua, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne usureaza acum cu profitul reinvestit. Cand mi-a zis cat trebuie sa plateasca firma impozitul pe profit aproape ca i-am inchis telefonul in nas contabilului", a afirmat marti guvernatorul BNR.
Isarescu a spus joi ca cea mai mare parte a imprumutului tras de la FMI prin acordul 2009 - 2011 a fost rambursat, astfel ca la finalul anului vor mai ramane de platit 1,3 miliarde euro.
Seful bancii centrale afirmase marti ca pana la finele anului BNR va achita aproape intreg imprumutul de la FMI, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de 1 miliard de euro, "un mizilic". Isarescu a reluat tema, precizand ca acea formulare nu a fost tocmai cea mai fericita, dar ca intr-adevar suma ramasa de plata este mult mai mica fata de totalul rambursarii.
"Nu stiu daca formularea mea de marti a fost cea mai fericita, ca la anul mai ramane un mizilic de platit, un miliard nu este chiar un mizilic, dar oricum fata de cat a existat la plata eu spun ca cea mai mare parte a efortului s-a facut", a explicat guvernatorul.
El a adaugat ca Romania incheie imprumutul de la FMI cu o rezerva internationala mai mare decat la momentul contractarii finantarii, fiind de 35,6 miliarde euro in aprilie 2014, dar si cu rezerve minime obligatorii pentru pasivele in valuta reduse de la 40% la 18%.
"Terminam cu o rezerva mai mare decat in momentul in care l-am contractat (imprumutul - n.r.), este remarcabil, si cu o rezerva minima obligatorie redusa de la 40% la 18%. Eu nu pot sa nu subliniez acest lucru, nu este chiar de aruncat", a mai spus Isarescu.
Comentand ca "dupa razboi multi viteji se arata", iar multi spuneau ca Romania putea lua doar sase miliarde euro, guvernatorul a recunoscut ca, la momentul negocierii sumei, chiar el a fost partizanul unei cifre mai mici, de circa trei sferturi din totalul atras.
"Cand s-au negociat cifrele am fost pentru o cifra mai mica", a spus Isarescu, raspunzand ulterior unei intrebari ca nivelul avansat de el era de trei sferturi din total. Pe de alta parte, Isarescu a reamintit ca Romania nici nu a mai tras ultima transa din imprumut intrucat nu mai era nevoie.
"Cifrele de acum justifica actiunea din 2009 (cand a fost contractat imprumutul - n.r.) si arata ca programul nu numai ca a functionat, dar dupa rambursarea imprumutului Romania ramane cu o rezerva chiar mai mare. Aceasta ne indreptateste sa credem ca vom avea o imbunatatire a ratingului de tara si sa intram intr-un ciclu de dezvoltare sustenabila, echilibrata pana intram in zona euro", a mai spus Isarescu.
Romania are rating recomandat pentru investitii de la Moody's si Fitch, dar nu a reprimit inca acest calificativ si de la S&P. Seful bancii centrale a precizat ca rambursarea imprumutului de la Banca Mondiala si Uniunea Europeana va incepe din acest an si va dura pana in 2018 inclusiv, urmand ca in perioada 2019-2023 sa ramana sume de rambursat doar catre Banca Mondiala. "Astfel, se incheie o etapa a Romaniei intr-o maniera stabilizata si stabilizanta", a conchis seful bancii centrale. Acrodul cu institutiile financiare internationale semnat in 2009 prevedea imprumuturi totale de aproape 20 de miliarde de euro.