"Nu mi-am schimbat parerea ca este greu sa faci afaceri in Romania. Mi se pare chiar mai greu. Parca nu s-a usurat. Intr-un trimestru am platit 3 miliarde de lei vechi catre stat. Mi se pare chiar prea mult, poate ca este o perceptie si poate ca sunt subiectiv. Dar nici chiar asa. Una-doua, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne usureaza acum cu profitul neinvestit. Cand mi-a zis cat trebuie sa plateasca firma impozitul pe profit aproape ca i-am inchis telefonul in nas contabilului", a afirmat guvernatorul Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR crede ca aceste nemultumiri au ajuns si la Guvern si spera ca atat scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cat si reducerea CAS sa dea o gura de oxigen mediului de afaceri.

Isarescu spune ca prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumina o parte din economia gri, inclusiv locurile de munca la negru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, asa cum s-a intamplat si in 2000, cand a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar incasarile s-au dublat.

Seful bancii centrale a mai aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia.

"Eu n-am trait pana acum (...) O corectie masiva. In plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta, a crescut datoria externa (...) Tara si-a vazut de treaba. Dincolo de dezbaterile politice, acordurile au fost duse la capat (...) Cineva trebuie sa plateasca, aceste imprumuturi, aceste ajustari. Eu nu ma consider si nici pe ceilalti care au platit, ca sunt turcul", a spus Isarescu.

El a precizat ca pana la finele anului BNR va achita aproape intreg imprumutul de la FMI, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de 1 miliard de euro, "un mizilic".

"Vreau sa va spun ca aceasta tara in domeniul economic si financiar si-a vazut de treaba. Asta este democratia, o dezbatere politica, ploua, ploua, bate grindina, trebuie sa fie dezbatere politica, dar tara isi vede de treaba. Sa faci o asemenea ajustare. Tara s-a asezat, are posibilittae sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.", a adaugat Isarescu.

Ponta: Firma lui Isarescu plateste taxe mai mari pentru ca are profit mai mare

Premierul Victor Ponta sustine ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, plateste taxe mai mari la stat pentru ca firma la care este actionar are profit mai mare, asa cum au toate companiile din Romania, el sustinand ca nu s-a schimbat nicio taxa care priveste mediul de afaceri.

Victor Ponta a afirmat, miercuri, la Giurgiu, raspunzand unei intrebari, ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei plateste taxe mai mari la stat pentru ca firma la care este actionar are profit mai mare "cum de altfel au toate companiile din Romania", scrie Mediafax.

"Domnul Isarescu spune ca plateste taxe mai mari pentru ca are profit mai mare, ca nu s-a schimbat, dupa cum stiti, nici cota unica de 16 la suta, nu s-a schimbat nicio alta taxa care priveste mediul de afaceri. Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din Romania si atunci, sigur, 16 la suta cand e profitul mai mare acesta-i un semn bun, ca merge si afacerea domnului Isarescu si a celorlalti. Ceea ce spunea domnul Isarescu, si-i multumesc pentru sprijin, este faptul ca trebuie sa ne batem pentru cele doua masuri importante si anume scutirea de impozit a profitului reinvestit si aceasta este deja adoptata, intra in vigoare de la 1 iulie si cealalta este reducerea contributiei la asigurari sociale cu cinci puncte procentuale", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a precizat ca, daca va avea si sprijinul mediului de afaceri din Romania si sprijin din partea BNR la negocierile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, sunt "sanse mult mai mari sa obtina si reducerea contributiilor de asigurari sociale".

Ponta a mai spus ca ideea potrivit careia persoanele fizice autorizate ar urma sa plateasca CAS este "o poveste care apare o data pe an" si ca documentul transmis catre FMI si care face referire la acest lucru este "scrisoarea catre FMI de acum un an, care stabileste o strategie pentru 2017, pentru integrarea in euro".