Isarescu: Reducerea CAS sau a impozitelor par solutii simple, dar ar putea esua dupa 6 luni
Reducerea constributiilor sociale sau a impozitelor par solutii simple, la indemana Guvernului, dar dupa sase luni ar putea esua si ar limita capacitatea statului de a finaliza proiectele de investitii incepute, ceea ce insemna resurse blocate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Solutiile par simple, cum ar fi contributiile sociale trebuie scazute, impozitele trebuie scazute, dar la a doua runda de judecati constati ca astea pot sa esueze dupa primele sase luni, pentru ca nu le poti finanta. Reducerea CAS ar impinge cresterea investitiilor in sectorul privat, dar ar insemna o resursa in minus pentru investitiile publice. Orice investitie neterminata este o resursa imobilizata. O tara se dezvolta sau isi creste nivelul de trai pe masura ce-si mobilizeaza resursele, nu le imobilizeaza. Prioritizarea investitiilor este esentiala, dar sa vedem ce inseamna cand ai 40.000 de proiecte nefinalizate", a spus Isarescu, la Romania Financial Forum 2011, potrivit Mediafax.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat in luna august ca Guvernul a decis sa amane reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul optim", deoarece in situatia economica actuala nu isi permite sa adope o asemenea masura.
In proiectul de strategie fiscal-bugetara, elaborat in luna aprilie, se spunea ca nivelul CAS va fi redus in partea a doua a acestui an cu doua puncte, mentionandu-se ca relaxarea fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.
Ialomitianu afirma in luna aprilie ca institutia pe care o conduce analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, dar ca masura va fi decisa impreuna cu FMI si Comisia Europeana.
Guvernul a aprobat in luna august strategia fiscal-bugetara, fara sa includa insa in document si scaderea contributiilor sociale.
Reprezentantii FMI au afirmat ca reducerea contributiilor sociale pentru angajatori poate fi operata doar daca exista garantii ca vor fi respectate tintele fiscale din 2011 si 2012, an in care deficitul bugetar trebuie sa scada sub 3% din PIB.
Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal".
Citeste si
Operatie franco-belgiana de divizare pe cord financiar. Activele "toxice" ale grupului bancar Dexia, separate de cele "sanatoase"