In cadrul unei conferinte economice la Sibiu, guvernatorul BNR s-a declarat un sustinator al proiectului european, exprimandu-si speranta ca actuala criza economica din Uniunea Europeana va fi depasita. 

"Prezentarea mea este o prezentare pozitiva, porneste de la ideea - si, trebuie sa recunoastem, si speranta noastra - ca actuala criza economica din Uniunea Europeana, Uniune din care facem parte, este una din multele crize de cand s-a format aceasta Uniune, dar este una care va fi depasita", a afirmat Isarescu.

El a comparat cresterea rapida a Uniunii Europene, de la 15 state in urma cu 20 de ani, la 27 de state in prezent, cu cresterea rapida a unui copil. 

"Stiti ca o crestere rapida este si o problema", a afirmat Isarescu. 

Guvernatorul BNR a precizat ca el crede in proiectul european, in pofida problemelor. 

"Nu fac parte din categoria celor care cred ca zona euro se va destrama. Trebuie sa fim realisti, este in mari probleme, eu zic ca este o criza a cresterii, o criza a dezvoltarii poate prea rapide. Inainte de Maastricht, inainte de 1993, in tarile dezvoltate din Occident erau restrictii la miscarile de capital, nu puteai sa te duci si sa transferi bani rapid dintr-o tara in alta, chiar daca ii transferai prin sistemul bancar, aveai limita la granita. O asemenea expansiune teritoriala a Uniunii Europene in latime, dar si in adancime, in profunzime, o asemenea integrare, nu cred ca se putea face fara dificultati, fara probleme de criza. Eu fac parte din categoria acelora care cred in proiectul european, chiar stiind ca avem probleme, dar asta nu inseamna ca ele nu pot fi rezolvate", a sustinut guvernatorul BNR. 

Isarescu a vorbit si despre anumite "ajustari" de cheltuieli, necesare mai ales atunci cand s-au aplicat masuri "mai generoase", care nu au fost sustenabile. 

"Ajustarea este inevitabila, este exact ca atunci cand iti faci socotelile acasa: ii dai copilului tau mai mult decat poti sa duci tu, ca parinte, si il chemi intr-o seara si ii spui: «Bai, nu mai pot, nu mai am de unde». Cred ca ni s-a intamplat la toti cei de aici care avem copii. Si il ajustezi, nu ai alta solutie, mai ales daca ai incercat si solutia indatorarii, iti bat creditorii la usa, iti cer banii inapoi. Cu ajustarea se ajunge in austeritate sau nu. Ajustarea este inevitabila cand masurile au fost mai generoase, nu au fost sustenabile", a continuat Isarescu. 

El a apreciat ca ajustarea poate sa evite austeritatea. 

"Dar, daca esti intr-adevar si vizionar, si echilibrat, si cantaresti bine lucrurile, o ajustare poate evita, cred eu, austeritatea sau sa fie o austeritate pe termen scurt, si asta este misiunea noastra, a economistilor, a finatistilor: cum facem ca o ajustare inevitabila - trebuie sa dai banii inapoi, trebuie sa strangi putin cureaua - sa nu devina o austeritate de lunga durata, sa nu duca la o criza sociala de proportii. Intr-adevar, asta este o problema", le-a spus Isarescu celor prezenti in Aula Magna a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.