Ponta anunta ca va decide saptamana viitoare reducerea TVA, in functie de cifrele din economie. FMI: Luarea unei decizii pe baza datelor din primele doua luni este prematura
Victor Ponta. Foto: Mediafax
Guvernul va dispune saptamana viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scaderea TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%, a anuntat liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Ponta a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.
Vineri, Ponta a precizat ca datele estimate pentru trimestrul I indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun.
El a argumentat astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie.
De cealalta parte, sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a transmis, vineri, un mesaj prin care atragea atentia ca nivelul propus pentru scaderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atentie.
"Credem ca nivelul propus pentru scaderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atentie, dat fiind ca va fi nevoie de timp pentru ca masurile care echilibreaza aceste reduceri de taxe sa aiba efect", a declarat vineri Schaechter, aflata la Washington, intr-o conferinta sustinuta dupa aprobarea in board-ul FMI a raportului intocmit de expertii institutiei in urma consultarilor periodice cu autoritatile romane.
Ea a atras atentia asupra faptului ca decizia de a reduce taxele este una importanta si nu ar trebui luata in urma rezultatelor bune inregistrate in primele doua luni din acest an.
"Sa iei o astfel de decizie pe baza rezultatelor din primele doua luni este prematur. Vedem ca deficitul bugetar pe cash a inregistrat un surplus in primele doua luni ale anului fiscal. Cheltuielile din primele doua luni au fost mai scazute decat era prevazut in programul bugetar. Ce este important pentru reducerea taxelor este ca aceste imbunatatiri legate de colectare sa fie permanente", a afirmat Schaechter.
Oficialul FMI a aratat ca stie ca TVA din Romania este una dintre cele mai mari din UE si ca la un moment dat va fi redusa, dar a atras atentia asupra momentului in care va fi operata aceasta taiere. Romania are in prezent una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din UE, taxa fiind mai mare doar in Croatia (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) si Ungaria (27%).
Sefa misiunii FMI a subliniat necesitatea ca orice reducere a taxelor sa fie insotita de o imbunatatire a colectarii taxelor la buget, pentru a putea mentine tinta de deficit bugetar stabilita cu institutia financiara.
Pe acelasi subiect: