In tarile dezvoltate, acest potential de crestere economica era in scadere chiar si inainte de criza financiara, din cauza imbatranirii populatiei si a scaderii inovatiilor tehnologice. 

Declinul investitiilor private si a crearii de locuri de munca a redus potentialul anual de crestere in aceste state la 1,3% in perioada 2008-2014, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul anterior crizei. 

Potentialul de crestere se refera la cat de rapid poate fi ritmul de crestere economica fara sa se inregistreze probleme inflationiste. 

Analiza FMI, parte a raportului bianual World Economic Outlook, poate reprezenta cadrul de discutii privind stimularea cresterii economice, la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale, de saptamana viitoare, care va avea loc la Washington.

In urmatorii cinci ani, potentialul anual de crestere economica in tarile dezvoltate poate urca pana la 1,6%, sub ritmul anterior crizei, facand dificila, din acest motiv, reducerea datoriilor publice si private ridicate, potrivit FMI. 

Cu dobanzile aflate la un nivel foarte scazut, politicile monetare din economiile avansate ar putea intampina din nou probleme, daca s-ar concretiza riscurile la adresa cresterii economice, avertizeaza Fondul. 

Totodata, cererea scazuta din zona euro si Japonia ar putea duce la un potential de crestere economica sub asteptari. 

Pe pietele emergente, potentialul anual de crestere a scazut cu circa 2 puncte procentuale in intervalul 2008-2014, la 6,5%, comparativ cu nivelul anterior crizei, iar FMI anticipeaza ca declinul va continua pana la 5,2% in urmatorii cinci ani, ca urmare a imbatranirii populatiei, a constrangerilor structurale care vor limita dezvoltarea capitalului si a scaderii productivitatii.