"Ma astept ca dobanzile la credite in lei, atat pentru populatie, cat si pentru companii, sa scada spre nivelul nostru in perioada urmatoare, daca vor avea incredere. Totul este o chestiune de incredere", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca bancile comerciale mentin dobanzile la lei pe piata monetara la un nivel dublu fata de rata de politica monetara, care in prezent se situeaza la 6,25%.

"Stau cu dobanzile la creditare cu mult peste dobanda noastra si in timpul acesta mai apar prin presa si ne explica cum Banca Nationala nu stimuleaza creditul in lei", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca una dintre explicatiile pentru aceasta situatie este ca bancile nu au avut incredere in trecerea impasului cu inflatia ridicata.

"Eu cred ca sunt doua (motive - n.r.). Nu au avut incredere in trecerea acestui impas cu inflatia, si au avut toate motivele sa o faca, si faptul ca nu avem inca o piata care sa se lege foarte bine, iar bancherii se fragmenteaza intre dansii", a mai spus Isarescu.

Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis in 29 iunie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.