"Toti am vazut ca dupa anul 2008, cand fie vorba, desi uneori ni se spune ca n-am prevazut criza, BNR atragea in repetate randuri atentia asupra unei creditari expansive. Multi sunt acum inspaimantati si atunci ne aratau cu degetul, ca noi cobim. … Creditul cu buletinul, dar nu e vorba de acest produs in sine, ci de o disociere alarmanta pentru o banca unde se face o analiza de risc intre tipologia creditului si maturitate", a spus Isarescu, scrie Mediafax.

Guvernatorul BNR a aratat ca, in ciuda discutiilor despre reluarea creditarii, procesul este ingreunat de presiunea pusa pe banci de a corecta politica de creditare din perioada pre-criza.

Seful bancii centrale crede ca si in cazul restructurarilor si relansarilor companiilor se pot utiliza notiuni de macroeconomie, cum sunt supravegherea si prudenta, fara de care nicio afacere nu poate performa.

Isarescu apreciaza ca restructurarea companiilor este un proces extrem de complicat, chiar mai complicat decat restructurarea unei economii nationale, in primul rand pentru ca managerii restructurarii au obligatia sa demonstreze ca au o performanta net superioara celor care au condus compania pana atunci.

"In ce situatie se impune restructurarea, cu atat mai mult cu cat astfel de manageri performanti nu sunt usor de gasit, nicaieri in lume?", a continuat Isarescu.

Guvernatorul BNR a subliniat ca si in materie de restructurare, ca si in relansarea economiei, cuvintele cheie sunt profesionalism, performanta si productivitate.