Euriborul a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. De ce bancile nu ieftinesc creditele in euro
Euribor, dobanda la care bancile se imprumuta in euro de pe piata interbancara, a atins minimul ultimelor 12 luni datorita lichiditatilor masive pe care Banca Centrala Europeana (BCE) le pune la dispozitia bancilor pentru a preveni o criza in sistemul financiar. Cu toate acestea, in Romania tendinta este ca imprumuturile in euro sa se scumpeasca.
Dobanda Euribor la trei luni, de referinta pentru imprumuturile in euro de pe piata interbancara, a atins miercuri 1,07%, cel mai redus nivel de dupa 28 ianuarie 2011, scrie Financial Times.
Fondurile de sute de miliarde de euro pe care BCE le pune la dispozitia bancilor prin intermediul programului de creditare pe trei ani fac ca bancile sa nu fie nevoite sa apeleze la pietele private pentru a strange lichiditati.
Accesul facil la creditare face, la randul lui, ca dobanzile sa scada. Totodata, analistii apreciaza ca perspectiva ca dobanzile, stabilite de bancile centrale, sa ramana la niveluri scazute in urmatorii ani a dus la diminuarea costurilor de finantare pentru bancile comerciale.
In Romania, structura pietei financiare permite bancilor sa influenteze dobanzile In Romania, 60% din totalul creditelor este in valuta, iar 90% din acestea sunt imprumuturi in euro. Reducerea dobanzii Euribor, de care se tine cont in calcularea dobanzilor creditelor in euro acordate de banci, ar trebui in teorie sa diminueze costul imprumuturilor.
Cu toate acestea, mai multe banci, printre care Emporiki, BCR, Raiffeisen si Garanti Bank au scumpit creditele la inceputul acestui an, pe motiv ca platesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienti.
Cum se explica aceasta situatie? Aflati raspunsurile pe www.zf.ro