"Rata LGD (loss given default a pierdere estimata in caz de ne¬performanta - n. red.) pentru creditele de con¬sum negarantate cu ipoteci si pentru cardurile de credit se mentine cea mai ridicata (70%, respectiv 60%), in timp ce pentru creditele imobiliare si cele de consum garantate cu ipoteci LGD se situeaza in jurul valorii de 20%", spun autorii studiului.

Studiul este realizat trimestrial de catre banca centrala pe baza unui sondaj la care participa principalele zece banci de pe piata in functie de activitatea de creditare.

Comparativ cu toamna trecuta bancherii estimeaza sa recupereze mai mult din creantele aferente creditelor ipotecare, ceea ce inseamna ca se asteapta sa obtina un pret mai bun in momentul valorificarii garantiilor. La sondajul din luna noiembrie, pierderea estimata in caz de nerambursare pe segmentul creditelor garantate era de 25-30%.

Asteptarile bancherilor s-ar putea dovedi prea optimiste avand in vedere ca preturile de pe piata imobiliara au continuat sa scada in ultimele luni. Mai mult, bancile au in stoc mii de proprietati recuperate de la clientii rau-platnici pentru care gasesc foarte greu cumparatori.

De altfel, expertii BNR recomanda interpretarea cu anumite rezerve a datelor privind pierderea medie in caz de nerambursare. "Informatia despre LGD trebuie interpretata cu prudenta avand in vedere seria scurta de date disponibile, metodologiile bancilor in curs de dezvoltare pentru calcularea acestui indicator si problemele inerente primelor raportari."

Citeste mai multe pe www.zf.ro