"Pentru populatie, fac o declaratie personala, nu cred ca exista camp viabil de crestere a volumului creditarii pentru ca populatia care este acceptabila la creditele de consum s-a cam imprumutat, si, in consecinta, (…) bancile sa nu isi faca iluzii ca vor gasi debusee importante, sau in orice caz comparabile cu ceea ce a fost in perioada 2006 – 2008, la nivelul creditului de consum, precum si a celui ipotecar. Probabil ca volumul de creditare va ramane sau va creste usor de tot, dar nu vad aici sperante prea mari”, a declarat Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
El crede ca segmentul creditarii isi revine incet, dar revigorarea depinde de comportamentul bancilor.

"Bancile au lichiditati. Acum principalele semne de intrebare pe care le ridica se refera la sustenabilitatea evolutiilor din Romania si nu dezvalui nici un secret, m-am vazut des cu ei, sunt si ei asa ...le tremura capul, derutati, nu stiu ce sa vada, ce sa creada. Trebuie sa le dam dreptate. Repet, nu lucreaza cu banii lor, isi asuma riscuri enorme. Cand dai un credit trebuie sa fii asigurat ca il iei si inapoi si dupa ce ai avut experiente nefericite in ultimii doi ani devii mai prudent", a spus Isarescu.

El spera ca revenirea creditarii se va realiza intr-o masura mai mare pe segmentul companiilor si al cofinantarilor de proiecte europene.

Totodata, Isarescu a explicat ca ajustarea de pe plan extern se transmite in ajustare bugetara si, ulterior, in mentinerea puterii de cumparare chiar si dupa reluarea cresterii economice.

"Va dura 1-2 ani pana cand (reluarea cresterii economice – n.r.) se va simti in buzunarele oamenilor si pana cand se va schimba din nou comportamentul de consum. Deci populatia este relativ prudenta", a concluzionat guvernatorul bancii centrale.

Dobanzile la depozitele in valuta, prea mari
Bancile dau dobanzi excesive la depozitele in valuta comparativ cu cele de pe plan international, probabil pentru ca se bat pentru clienti si unii dintre acestia inca accepta sa plateasca rate mari la credite, a mai spus seful BNR.
"Ceea ce ne surprinde foarte tare este legat de depozitele in valuta. Observam ca exista rate de dobanda excesive fata de ce este pe plan international. Si la facilitati overnight dobanzile sunt de 2-3%. Sunt banci care ofera 4-5% la depozitele in euro. Cred ca sunt extrem de generosi. Se bat petru clienti, probabil ca asta este o explicatie. Si probabil ca faptul ca inca au fost debitori care au acceptat credite cu dobanzi ridicate le-a facilitat acest lucru", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a precizat ca oficialii BNR au transmis bancilor si actionarilor acestora, pe diverse cai, ca sunt "ingrijorati".

"De un an, la toate intalnirile cu actionarii bancilor, in special cei straini, i-am intrebat de unde cred dansii ca bancile la care sunt actionari vor putea sa scoata venituri suficiente sau dobanzi suficient de inalte pentru a acoperi o asemenea generozitate in ceea ce priveste depozitele bancare in valuta. Care nu sunt deloc in concordanta cu ceea ce exista pe plan international, unde abia daca obtii 1% la orice depozit in valuta. La noi sunt relativ ridicate", a continuat guvernatorul bancii centrale.

El a mentionat ca bancherii explica ca s-ar imprumuta si pe plan extern tot cu 4% din cauza riscului de tara.

"Nu este un lucru pe care sa il neglijam, este un lucru adevarat. Domne, tot ce se intampla in tara asta are un cost. Altminteri cum putem sa explicam ca avand datorie publica de 30% din PIB avem CDS (risc de tara – n.r.) care se mentine peste 300 puncte de baza", a afirmat Isarescu.

Totusi, guvernatorul BNR considera ca bancile sunt "foarte generoase" la depozitele in valuta chiar daca se include riscul de tara si ca ar putea reduce ratele cu 1-2 puncte procentuale.

"Piata este libera. Facem cercetari sa vedem daca sunt mai miopi (…) Bancherilor comerciali nu poti sa spui ca li se solicita sa fie vizionari, cu exceptia viziunii proprii de afaceri si de a face profit. Nu poti sa le ceri nici sa intrevada ciclurile. Bancherii sunt prociclici pentru ca asa sunt bancile comerciale. Deci nu poti sa ii acuzi ca au dat credite cand economia mergea si nu mai dau. Asa se comporta orice banca comerciala", a incheiat Isarescu.

"Nu orice trancanitor are dreptul sa se duca la televizor"
Presa trebuie sa se disciplineze si sa selecteze mai bine mesajele daca se doreste reducerea inflatiei, intrucat nu orice "trancanitor" are dreptul sa se duca la televizor si sa-si promoveze interesul, a mai afirmat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Deci vreti sa traiti intr-o tara cu inflatie scazuta. Disciplinati-va va rog, selectati mai bine mesajele, daca vreti sa va spun mai clar, ca nu orice trancanitor din tara aceasta are dreptul sa se duca la televizor si sa-si promoveze interesul. Ca asta faceti. Se duce producatorul de carne de pui si isi promoveaza interesul. Si doua zile, pentru ca merge foarte bine mesajul pe ideea ca se prabuseste tara, il tot repetati", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa, intrebat care sunt cauzele inflatiei ridicate in ciuda recesiunii, in conditiile in care discursul bancii centrale pare a indica un atac media care duce la cresterea preturilor.

Guvernatorul BNR a fost rugat sa ofere mai multe detalii privind cauzele inflatiei ridicate, chiar si fara majorarea TVA, intrucat explicatiile de pana la acel moment se puteau rezuma la: "nu inteleg preturile la benzina, ulterior nici la lapte, un razboi intreg la televizor pe preturile la carnea de pui", ceea ce lasa impresia ca iesirea din tinta este rezultatul unui atac media interesat.

El a aratat ca anticipatiile inflationiste sunt puternic influentate negativ pentru ca "de dimineata pana seara se vorbeste despre cresteri de preturi".

"Incercam sa calmam populatia si sa transmitem un mesaj, poate mai virulent decat de obicei, legat de toate aceste discutii, in ideea ca se poate discuta orice in tara asta si ele sa nu aiba un cost. Faceti stiri de senzatie. Foarte bine! Sa stiti ca ele au un cost. Acesta este mesajul pe care va rog sa il transmiteti. Daca urmariti numai vanzarea stirii la televiziune si pe Mediafax, dati in continuare bombe din astea si noi ce sa facem?!", a continuat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a precizat ca nu dezbaterile publice sunt motivul principal pentru inflatia ridicata, dar au o anumita contributie, de pana la 0,5%.

"Aveti oameni care in mod zilnic ne vorbesc despre depreciere. Cautati-i la conturile in valuta si vedeti cata valuta au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odata si odata trebuie spus ca lipsa de disciplina in dialogul public are niste costuri. Voi credeti ca sunteti mimoza pudica si puteti spune ce vreti si nu o sa va zica nimeni nimic. Uite, va zic eu acum!", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a extins ulterior explicatiile aratand ca maniera in care se poarta discursul public si in care este reflectat acesta in media dauneaza inclusiv imaginii tarii in exterior.

"Domne, are un cost tot ce se intampla in tara asta. Altminteri, cum putem sa explicam ca avand datorie publica de 30% avem CDS care se mentine peste 300 puncte de baza? Lumea trebuie sa inteleaga ca sunt legate inclusiv de maniera in care disuctam si in care intelegem sa facem rating. Toti trebuie sa supravietuim crizei, inclusiv televiziunile, ziarele, noi va spunem sa supravietuiti, sa o duceti bine, dar sa stiti ca sunt niste costuri. Aste este enervant pentru mine, cand va aud si va citesc si vad cat va minunati ca se intampla aia si aia, exact dumneavoastra. Aveti si dumneavoastra o contributie, cel putin acest lucru sa il acceptati, ca nu sunteti numai de mangaiat pe crestet si dat mana cu dumneavoastra.", a conchis Isarescu.

Isarescu: Nu cred in atingerea cu orice cost a tintei de deficit daca se creeaza alte probleme

Un mix sustenabil de politici economice nu trebuie sa se bazeze pe fortari, precum atingerea cu orice cost a tintei de deficit bugetar, daca se creeaza alte probleme, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Nu cred personal ca un mix sustenabil de politici economice trebuie sa se bazeze pe fortarea unei anumite laturi, de exemplu pe atingerea neaparata si cu orice cost a tintei de deficit bugetar daca o asemenea eventualitate creeaza probleme in alta parte", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a mentionat ca daca Romania se va ambitiona sa ceara un deficit bugetar mai mare, va fi taxata sub forma costurilor finantarii.

"Daca Romania se inscrie in acest acord si va arata ca face pasi continui si fermi in consolidarea fiscala, finantarea va fi mai ieftina. Vom castiga mai mult din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare propriu-zise, nu cele cu dobanzi si cursul de schimb, daca vom avea mai mult spatiu fiscal, daca mergem pe deficitul bugetar pe care ni l-am propus, decat daca mergem pe un deficit mai mare. Pana sa cheltuim din spatiul fiscal dintr-un deficit mai mare vor aparea cheltuieli cu dobanzile suplimentare legate de costuri si majorarea acestora, care vor manca propriu-zis din acel spatiu fiscal iluzoriu", a explicat Isarescu.

Romania si FMI au convenit pentru anul viitor asupra unui deficit bugetar de 4,4% din PIB, fata de 6,8% in acest an.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca Fondul nu este inflexibil in ceea ce priveste tinta de deficit bugetar, dar marimea deficitului Romaniei este limitata de finantarile pe care poate sa le atraga de pe pietele internationale.