Oficialii bancii au anuntat ca examineaza toate optiunile privind datoriile ipotecare si au indicat ca discuta cu banca centrala despre planuri aplicabile la nivelul intregii industrii de profil. Saptamana aceasta guvernul va acorda inca 14,8 miliarde de euro bancii, ca parte a celui de-al treilea pachet de salvare, ducand totalul fondurilor furnizate la 20 de miliarde de euro.

"As prefera sa numesc acest proces restructurare a datoriilor", a spus David Hodgkinson, presedintele executiv al Allied Irish, adaugand ca termenul de "iertare a datoriilor" ar putea duce la "hazard moral" pentru ca ar incuraja comportamentul riscant al debitorilor.

Preturile locuintelor de pe piata irlandeza au scazut cu 40% de la punctul de maxim atins in 2007. Mai mult de unu din zece imprumuturi ipotecare are restante sau a fost restructurat. "Oamenii care nu au de lucru nu-si pot plati datoriile si prin urmare au restante la restituirea imprumuturilor sau pot intra in incapacitate de plata", spune Conall MacCoille, analist la firma de brokeraj Davy, potrivit Ziarului Financiar.

Allied Irish are un portofoliu de imprumuturi ipotecare in Irlanda de 26,8 miliarde de euro. Ponderea in total a imprumuturilor cu restante la rambursare mai mari de 90 de zile a crescut la 7,8% la sfarsitul lunii iunie, de la 4,8% la finele lui septembrie 2010.

Economia irlandeza a scazut cu 15%, iar rata somajului s-a triplat la 14% din 2007, cand bula imobiliara care a alimentat economia a inceput sa se sparga.

Citeste si

Risipa greceasca: 40% dintre tineri sunt someri. Parlamentarii beneficieaza de mai multe facilitati decat ministrii germani

Top 10 cele mai aglomerate aeroporturi din lume IMAGINI din SATELIT