Aceeasi agentie de rating a redus saptamana trecuta ratingul Portugaliei cu patru trepte, pana in categoria "junk", apreciind si in acest caz ca guvernul va avea nevoie de o noua interventie internationala.

Moody's subliniaza ca posibilitatea participarii sectorului privat ca preconditie pentru un al doilea pachet de finantare externa pentru Irlanda este tot mai ridicata.

Ministrii Finantelor din zona euro au admis pentru prima data ca ar putea fi nevoie de "o forma" de default (incapacitate de plata) al Greciei, pentru a reduce datoria publica a tarii, transmite Reuters. Daca aceasta varianta se va materializa, ratingul Irlandei, aflat pentru prima data in categoria "junk", ar putea fi redus in continuare.

Celelalte doua mari agentii de rating, Standard & Poor's si Fitch, atribuie Irlandei ratingul "BBB+", cu trei trepte deasupra categoriei "junk". S&P are perspectiva stabila pe Irlanda, in timp ce Fitch acorda perspectiva negativa.

Guvernul irlandez, care vrea sa revina pe piete in 2013, cand actualul acord cu UE si FMI va expira, s-a aratat ofensat de decizia Moody's, noteaza Reuters.

"Este nu eveniment dezamagitor si se bate cap in cap cu opiniile exprimate recent de celelalte agentii de rating. Facem tot posibilul sa ne ordonam situatia financiara, iar rezultatele pe care le obtinem pot fi vazute de oricine", se arata intr-un comunicat al ministerului Finantelor de la Dublin.

Sondaj: Grecia si Irlanda vor intra in incapacitate de plata, iar cel putin un stat va parasi zona euro!

Ratingul "Ba1" atribuit de Moody's Irlandei este cu o treapta sub cel al Columbiei si cu doua trepte sub Brazilia, dar cu un nivel peste Portugalia si sase peste Grecia.

Spre deosebire de Grecia, Irlanda si-a atins obiectivele din acordul de finantare externa de 85 miliarde euro incheiat anul trecut cu UE si FMI.

CE si FMI au batut palma cu Irlanda! Dublinul primeste un ajutor de 85 mld. euro!

Portugalia, fara premier, se adanceste in criza. Lisabona ar putea imprumuta 70 mld. euro de la FMI si CE