Iohannis anunță că Guvernul va adopta, joi, OUG care permite amânarea plăţii ratelor la bancă. “Se conturează și o rectificare bugetară extraordinară”
Klaus Iohannis
Executivul este pregătit ca joi să dea o ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, pentru o perioadă maximă de nouă luni, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.
"Guvernul este pregătit ca mâine să dea ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, pe de o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar şi pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni şi atunci lucrurile vor intra cu mult mai uşor într-o normalitate", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că se conturează o rectificare bugetară extraordinară destinată alocării de bani pentru Sănătate şi plata şomajului tehnic.
"Se conturează o rectificare bugetară extraordinară care se face în această stare de urgenţă, pe două paliere. E nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulţi bani pentru Sănătate şi (...) bani pentru a suplini şomajul tehnic", a explicat şeful statului.
El a participat la o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Vasile Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
Anterior, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, explicase că Guvernul propune o amânare de până la 9 luni a plăţii ratelor la bănci, în funcţie de cum decide fiecare debitor. Șeful de la Finanţe a subliniat, miercuri, că nu va fi nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru a obţine o astfel de facilitate, ci doar de o cerere către bancă.
"Am propus băncilor ca până la 9 luni să fie perioada de amânare a ratelor. Propunerea a fost discutată şi cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar. Fiecare cetăţean va decide care este perioada pentru care vrea să îşi amâne ratele. Se va face la cerere şi nu există niciun fel de restricţionare. Nu este nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă, nu este nevoie de alte piedici. Cei care cred că nu pot face faţă în această perioadă şi vor să-şi amâne ratele la bancă vor face o cerere către bancă. Detaliile le voi prezenta în Ordonanţa de urgenţă pe care o voi propune mâine (joi, n.r.) în şedinţa de guvern", a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
El a explicat, totodată, că discuţiile din ultimele zile au fost purtate tocmai pentru a se asigura că există lichiditate în sistem, astfel încât să nu fie probleme de finanţare.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a explicat că oamenii nu vor fi obligaţi să plătească într-o lună tot ceea ce a fost amânat, iar reeşalonarea se va face pentru o perioadă lungă de timp.
"Reeşalonarea se va face pe o perioadă lungă de timp, poate chiar pe toată perioada creditului. Statul intervine pentru susţinere. Vom ajuta şi încă 12 luni, după cele 9, dar forma finală a acestui ajutor o veţi vedea în ordonanţa de urgenţă. Oamenii să nu se îngrijoreze. Nu vor fi puşi să plătească într-o lună după ce se termină această perioadă tot ceea ce fost amânat. Diferenţa de dobândă se va plăti reeşalonat pe o perioadă lungă de timp în aşa fel încât să nu existe o povară imediată pentru cei care au rate la bancă", a precizat Cîţu.
Pe acelasi subiect: