Initiatorii proiectului ce modifica Legea clauzelor abuzive din contractele de credit cer retragerea acestuia
Un grup de 17 deputati PSD si UNPR au cerut, miercuri, BP al Camerei, retragerea proiectului de lege pe care l-au initiat si care modifica Legea clauzelor abuzive, acuzand ca in Senat, prima Camera sesizata, actul a suferit modificari care l-au indepartat de scopul initial de a proteja consumatorii.
Deputatul PSD Mihai Sturzu, unul dintre initiatori, a sustinut, miercuri, la Camera Deputatilor, o conferinta de presa in care a precizat ca proiectul de modificare a Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori nu mai este sustinut de semnatari. "Pe scurt, trebuie sa va spun ca initiativa de modificare, asa cum a plecat ea din Camera, semnata de 17 deputati, era menita sa vina in sprijinul cetatenilor, al consumatorilor. Din pacate, am observat faptul ca la Senat au fost aduse modificari substantiale acestei initiative, Senatul a si adoptat de altfel aceasta forma, care insa indeparteaza initiativa nostra de obiectivele pe care si le propusese", a precizat Sturzu.
El a aratat ca modificarile aduse de senatori au "alterat" in asemenea masura continutul propunerii semnate de el si ceilalti deputati incat cea mai buna solutie consta in retragerea proiectul de lege. "Cei 17 initiatori, inclusiv eu, am semnat aceasta solicitare de retragere", a spus Sturzu.
El a aratat ca, in opinia sa, clauzele abuzive nu au ce sa caute in contracte. "Clauzele abuzive scad increrderea in institutii, pe termen lung societatea are de pierdut. Consider ca eliminarea clauzeleor abuzive din contracte trebuie facuta. Le-am spus consumatorilor ca, daca s-a ajuns in acest punct, aceasta dezbatere trebuie oprita aici si probabil inceputa una noua, dar intr-un viitor destul de apropiat", a spus Sturzu.
El a aratat ca a discutat atat cu reprezentantii consumatorilor, cat si cu cei ai mediului bancar, care au agreat solutia ca acest demers sa fie oprit in acest moment.
Sturzu a precizat, raspunzand unei intrebari, ca modificarile aduse de Senat ar face imposibila acum anularea acestor clauze abuzive. El a aratat ca nu a fost invitat la dezbaterea proiectului de lege pe care l-a semnat ca initiator de catre comisiile avizoare din Senat.
Struzu a spus ca organizatiile de consumatori cu care a discutat au sustinut ca Legea 193/2000, desi nu este perfecta, este mai buna chiar fara modificari, fata de ce se incercase sa se faca in Camera Deputatilor. "Se pare ca am deshis o cutie a Pandorei unde diversele zone reprezentate au puteri de convinegere diferite, atunci se pare ca cea mai buna solutie e sa lasam legea asa cum a fost ea, Legea 193/2000, care condamna clauzele abuzive. In momentul de fata sunt procese castigate in instanta in baza acestei legi pentru eliminarea clauzelor abuzive. Noi am vrut sa ajutam mai mult cetatenii si ceea ce s-a intamplat la Senat a fost exact opusul acestui demers", a mai spus Sturzu.
Initiativa legislativa semnata de cei 17 deputati are in vedere protejarea persoanelor care achizitioneaza bunuri si servicii impotriva abuzului de putere al vanzatorului sau furnizorului, precum si impotriva contractelor de adeziune si impotriva excluderii abuzive a unor drepturi esentiale din contracte.
Initiatorii considera ca statul are responsabilitatea de a se asigura ca toate contractele incheiate cu consumatorii nu contin clauze abuive, iar protectia mai eficace a consumatorului se poate obtine prin adoptarea unor norme de drept unitare in ceea ce priveste clauzele abuzive.
Pe de alta parte, initiatorii precizeaza, in proiectul de lege, ca un consumator trebuie sa beneficieze de aceeasi protectie indiferent daca un contract a fost incheiat in scris sau verbal, fiind important ca aceste contracte sa fie redactate intr-un limbaj clar si inteligibil pentru oricine.
Pe de alta parte, proiectul de lege vizeaza ca, in cazul in care instantele de judecata sau autoritatile administrative ale statului constata existenta unor clauze abuzive, acestea sa aiba la dispozitie mijloace adecvate si eficace pentru a impiedica aplicarea in continuare a clauzelor.
Initiativa legislativa are ca scop si corelarea dispozitiilor Legii 193/2000 cu legislatia UE in domeniu si cu alte dispozitii referitoare la protectia conusmatorului cu privire la limbajul utilizat in contractele incheiate cu consumatorii.
Initiatorii mentioneaza ca, pentru a asigura celeritatea judecarii cauzelor privind eliminarea din contracte a clauzelor abuzive si pentru o practica judiciara unitara au considerat ca este necesar a se stabili un set de norme juridice clare si o procedura unitara.
De asemenea, pentru degrevarea instantelor judecatoresti, initiatorii mentioneaza ca au considerat ca este mult mai potrivit ca litigiul privind o anumita clauza sa fie judecat in prima instanta si in recurs si doar de catre instanta de la sediul social sau real al profesionistului, evitand supunerea aceluiasi dosar mai multor instante competente, potrivit Mediafax.
Totodata, pentru realizarea unei jurisprudente unitare a instantelor de judecata, initiatorii considera ca sesizarea acestor instante de judecata trebuie facuta ca urmare a unei analize prealabile la nivelul ANPC si nu discretionar la nivelul comisariatelor. "Aceasta ar conduce la o abordare si o practica unitara la nivelul intregii tari. Numai astfel se poate asigura o stabilitate in executarea si derularea contractelor. In caz contrar, cosumatorii vor fi descurajati sa incheie contracte cu profesionistii sau vor fi nevoiti sa apeleze la persoane specializate care vor trebui platite, ceea ce va creste costul incheierii unui contract pentru orice persoana", afirma initiatorii.
Mai multe despre:
#contracte de credit#clauze abuzive
Pe acelasi subiect: