In 2008, Georgiana a luat un credit ipotecar in franci elvetieni, la care rata lunara a ajuns, astazi, sa fie mult mai mare decat salariul ei. Ea crede ca anumite clauze din contract sunt abuzive, dar se teme ca pana ajunge in instanta, noul proiect de lege ar putea fi aprobat, noteaza Stirile ProTV.

Initiatorii dau vina pe senatori. "Este o diferenta foarte mare intre forma din Camera Deputatilor, cum a plecat aceasta modificare, si ce a ajuns sa fie la Senat. Cel mai bun si mai corect lucru pe care am putea sa il facem este sa retragem acest proiect de modificare", explica Mihai Sturzu, deputat.

In Raportul Comisiei de la Senat se arata ca modificarile au fost sustinute de Asociatia Bancilor, iar in lista de amendamente scrie ca acestea au fost chiar propuse de bancherii din ARB.

In forma adoptata de Senat, chiar daca instanta stabileste ca o clauza este abuziva, ea va fi eliminata doar din contractul judecat de instanta, nu din toate contractele similare, iar clientul nu va avea dreptul sa ceara restituirea banilor.

Proiectul este contestat si de Protectia Concumatorilor. Punctul de vedere al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului este ca nu este de acord cu modificarea Legii 193.

Senatorii care au adoptat prevederile contestate spun ca deputatii din Camera pot adopta forma initiala a proiectului sau il pot respinge cu totul.