Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 12,4 puncte. Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2 puncte, până la valoarea de 34,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 34,7 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 11,6 puncte faţă de luna anterioară, până la valoarea de 49,8 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,2 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 91% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9253 lei, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9906 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2021/decembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,41%.

Este de remarcat ca 64% dintre participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale. Astfel, rezultatele pentru luna noiembrie 2020 arată că cea mai mare parte a respondenţilor (aproximativ 58%) anticipează că durata impactului economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021.

În același timp, estimarea pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 este de 9%, evoluţia, în termeni reali, a PIB-ului este de -4,4%, iar rata şomajului la finalul anului 2020 va fi de 6,5%.

Pentru anul 2021, anticipaţiile de evoluţie în termeni reali a PIB sunt de +3,3%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.