"Sectorul industrie a trecut pe PLUS după 19 luni! În octombrie 2020 dinamica sectorului industrial a devenit pozitivă. Acest sector a fost aruncat în recesiune în aprilie 2019. Revenirea sectorului industrial reprezintă dovada clară că în 2021 România poate avea o creştere economică peste aşteptări. Dar pentru a garanta această creştere economică peste aşteptări în 2021 este nevoie de un program de guvernare care să stimuleze în continuare investiţiile şi un buget care să elimine risipa resurselor bugetare", subliniază Florin Cîţu.

Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică, în luna octombrie 2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 3,2%, ca efect al creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+ 4,8%), industria prelucrătoare (+3%) şi industria extractivă (+1,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,1%. Industria prelucrătoare a crescut cu 2,6%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 3,2%, respectiv cu 1%.

De asemenea, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 1,3%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (-9,0%), industria prelucrătoare (-1,0%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,2%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+1,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,7%). Industria extractivă a scăzut cu 9%.