La Inalta Curte de Casatie si Justitie tot mai multe banci din Romania pierd procesele cu clientii lor. Instanta a obligat pana acum trei banci comerciale de la noi sa le modifice contractele imprumutatilor si sa elimine din ele clauzele abuzive. Asa se face ca oamenii au avut de castigat sute, chiar mii de euro, prin desfiintarea dobanzilor apasatoare sau a comisioanelor ilegale.

Cea mai recenta lupta a fost castigata de un client al Bancii Comerciale Romane. Pentru un credit de casa luat in 2008, acesta a reclamat clauze abuzive in contractul dintre el si institutie. Dupa o prima victorie la tribunal, banca a fost obligata sa elimine comisioanele abuzive si sa-i dea omului banii inapoi din ratele mult prea mari platite.

Ramasese in schimb in vigoare dobanda, calculata dupa normele interne ale bancii, contrar legilor.

Pentru creditul de 100.000 de euro cu 5% dobanda initiala, marja a ajuns dupa un an la 7,5% si apoi la peste 10 procente si chiar la 12%. Dupa ce a castigat procesul, barbatul are 12-13.000 de euro de euro de recuperat de la banca.

Cel mai probabil noua dobanda va fi formata din Euribor si o marja fixa. Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca, desi a fost data de Instanta Suprema, decizia nu se va aplica automat tuturor contractelor cu altfel de clauze - numarul lor fiind estimat la cateva sute de mii. Este vorba despre imprumuturile luate inainte de 2010 si pentru care contractele au ramas neschimbate dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 50, cea care elimina partial clauzele abuzive.