Isarescu, despre unificarea autoritatilor de supraveghere a pietei financiare nebancare: “Sa ai trei institutii este un mic lux”
Unificarea autoritatilor de supraveghere a pietei financiare nebancare este recomandata de catre Banca Centrala Europeana (BCE), mai ales in state in care adancimea acestei piete este mica, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In proiectul de ordonanta de urgenta care prevede constituirea noii autoritati, Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.
Intr-o conferinta de presa sustinuta, marti seara, impreuna cu premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR a explicat necesitatea infiintarii noii structuri inclusiv prin recomandarile BCE.
"Avem aceasta recomandare de la BCE, ca in tarile unde pietele financiare nebancare nu sunt mari, cum este si situatia Romaniei, sa unificam institutiile de supraveghere. Dupa cum stiti, 94% din intermediarea financiara reprezinta piata bancara. Pentru 3-4% din piata sa stai cu trei institutii este un mic lux", a spus Isarescu.
El a aratat ca Romania si-a permis pana in prezent acest lux, dar trendul european si dezvoltarea BCE impune o astfel de masura.
Guvernatorul BNR a mai argumentat necesitatea noii structuri, unice, prin faptul ca Romania trebuie sa aiba o unica reprezentare in Consiliul European de Risc Sistemic si trebuie sa defineasca cine anume este reprezentantul la nivel european pe probleme de macroprudentialitate.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectul de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara va fi prezentat miercuri in Guvern si va ramane in dezbatere publica, iar presedintele acestei noi structuri va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR.
El a precizat ca actul normativ va fi aprobat de viitorul Executiv si a explicat urgenta documentului, promovat sub forma unei ordonante de urgenta, prin faptul ca se doreste ca pana la 15 martie sa fie indeplinite toate procedurile pentru infiintarea noii autoritati, fiind nevoie de "o miscare rapida" de adaptare la noile realitati in domeniu.
Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si ca va mai avea, marti, o noua discutie cu acesta, deoarece decizia de infiintare a unei astfel de structuri nu a fost inca luata.
Pe acelasi subiect: