GfK: Romanii sunt mai increzatori in situatia lor economica, dar pesimisti vizavi de somaj
Sursa: Mediafax Foto
Asteptarile romanilor in ceea ce priveste redresarea economica in acest an, dorinta de cumparare si veniturile sunt in crestere, fata de anul 2012, dar evolutia somajului este privita cu mai mult pesimism, arata un studiu GfK.
Anul 2013 marcheaza un nou record pozitiv in ceea ce priveste cota de incredere in randul romanilor de la declansarea crizei economice pana in prezent, indicele general masurat de Barometrul de incredere a consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana atingand o medie anuala de -35, se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare.
"Increderea populatiei va continua sa creasca, ca urmare a promisiunilor din campaniile electorale la care romanii vor fi intens expusi anul aceasta, fapt observat si in anii anteriori in care au fost alegeri. De fiecare data in aceste perioade, nivelul de incredere a atins cote mai inalte decat media", a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.
Aproape 40% dintre romani spuneau luna trecuta ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce 13% dintre locuitori credeau ca aceasta este mai buna. Situatia cunoaste o imbunatatire fata de finele anului trecut, cand peste jumatate din populatie isi vedea finantele personale deficitare comparativ cu 2012.
In privinta perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 ca acestea se vor inrautati, cea mai buna medie anuala din 2009 pana in prezent. De asemenea, 58% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a suferit un regres anul trecut fata de 2012.
Cu toate acestea, situatia se prezinta mai bine decat in luna decembrie 2012, atunci cand 68% dintre romani considerau acelasi lucru, cu 10 procente mai mult. Exista si romani care au vazut o imbunatatire a situatiei economice in ultimul an, in vreme ce sperantele pentru 2014 sunt ceva mai ridicate, 18% dintre ei asteptand sa le mearga mai bine.
In decembrie 2013, perceptia asupra evolutiei inflatiei din ultimul an este mai buna decat in aceeasi luna din 2012. Astfel, aproape 7 din 10 romani cred ca preturile au fost mai ridicate in comparatie cu anul anterior, fata de 83% care credeau acelasi lucru in ultima luna a anului 2012.
Singurul indicator care s-a inrautatit comparativ cu 2012 este cel privind somajul. Media pesimistilor in 2013 se situeaza la doua treimi din populatie fata de 63,5% in 2012. Si procentul optimistilor s-a micsorat - doar 5% dintre cei chestionati spun ca sunt optimisti in privinta evolutiei ratei somajului, fata de 7% cu un an in urma.
Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care considerau in decembrie ca nu este un moment bun pentru realizarea acestora este in scadere fata de decembrie 2012, 52% dintre romani afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru locuinta in urmatorul an, versus 55%.
Si atitudinea fata de economisire inregistreaza usoare schimbari in bine - 20% dintre romani considera ca este o perioada propice pentru a pune bani deoparte. In acelasi timp insa, aproape 60% spun ca veniturile lor abia reusesc sa le acopere cheltuielile curente. Procentul celor care spun ca au datorii ramane constant, situandu-se la 19% atat in decembrie 2013, cat si in 2012.
Informatiile provin din Barometrul de incredere a consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane.
Pe acelasi subiect: