Romania, estimari de crestere economica de 2,4% pentru acest an, cu riscuri in zona creditarii
Lei, Euro. Sursa foto: Mediafax
Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,4%, sustin expertii BERD, in pricipal datorita exporturilor si cererii interne. Principalele riscuri raman in zona creditarii, din cauza creditelor neperformante si reducerii finantarii transfrontraliere de catre bancile straine.
Perspectivele de crestere economica ale Romaniei sunt limitate de situatia dificila din zona euro, se arata intr-un raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Totodata, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depasesc 20% din soldul total al imprumuturilor, si continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera de catre bancile straine ar putea trage in jos perspectivele de crestere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditarii, avertizeaza BERD.
Banca estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa o rata de crestere de 2,8% in primele noua luni, datorata in principal exporturilor si agriculturii. BERD a investit anul trecut 510 milioane euro in Romania, participand la 32 de proiecte. Investitiile BERD in Romania totalizeaza 6,4 miliarde euro, in proiecte cu o valoare totala de 20,3 miliarde euro, potrivit datelor bancii.
Economia romaneasca a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat saptamana trecuta ca anul trecut cresterea economica a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea. Premierul Victor Ponta a declara anterior ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, fata de o prognoza initiala mai precauta, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul si institutiile financiare internationale anticipeaza o crestere de 2,1-2,2% a PIB.
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,5% a economiei Romaniei, similara cu cea estimata pentru 2013, indicatorul urmand sa accelereze usor anul viitor, la 2,7,%, potrivit Prognozei Economice Globale publicata saptamana trecuta de institutia financiara internationala.
Desi revenirea economica a accelerat in statele cu economii dezvoltate, inclusiv in SUA si zona euro, retragerile de capital de pe pietele emergente au continuat si vor persista, cel mai probabil, pe masura ce banca centrala a Statelor Unite va restrange, in etape, programul de achizitii de obligatiuni, noteaza BERD.
Astfel, statele emergente din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est au nevoie sa adopte reforme structurale si sa gestioneze efectele persistente ale crizei, inclusiv nivelurile ridicate ale creditelor neperformante si somajul.
Totodata, regiunea pare sa fie vizata de o intensificare a procesului de reducere a finantarii transfrontaliere de catre bancile-mama din vest, se spune in raport. Procesul intarzie revenirea creditarii, care s-a mentinut la niveluri negative sau apropiate de zero in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est.
In statele unde creditarea a urcat anul trecut, principalul motor de crestere au fost imprumuturile in moneda locala, inclusiv Bulgaria, Ungaria si Polonia.
Pe acelasi subiect: