Georgescu, BNR: Sistemul bancar a reintrat pe profit in T1 din 2015, relansarea creditarii s-a consolidat pe baza economisirii interne
Sistemul bancar romanesc a reintrat pe profit in trimestrul I din 2015, relansarea creditarii s-a consolidat pe baza economisirii interne. Insa viitoarea misiune a politicilor bancilor de administrare a riscurilor trebuie axata pe pastrarea echilibrelor prudentiale dobandite cu eforturi si costuri semnificative, cu accent pe standarde riguroase de alocare a resurselor, sustine prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.
"Sistemul bancar romanesc parcurge un proces ordonat de recalibrare a propriei activitati in concordanta cu noua actiune europeana privind realizarea unei intermedieri financiare sanatoase. Consolidarea conditiilor relansarii creditarii pe fundamente si destinatii sanatoase a inregistrat progrese importante pe fondul reorientarii surselor de finantare catre economisirea interna si a eliberarii bilanturilor de credite neperformante. (...) In acelasi timp, profitabilitatea sistemului bancar a reintrat in teritoriu pozitiv, datele pentru primul trimestru aratand un nivel moderat raportat la standardele de evaluare aplicate de Autoritatea Bancara Europeana, respectiv o rentabilitate financiara de 9%", a declarat marti Florin Georgescu, potrivit Agerpres.
Cei doi piloni fundamentali ai soliditatii bancare, respectiv solvabilitate si lichiditatea, inregistreaza niveluri ridicate in sistemul bancar romanesc, existand un spatiu prudential semnificativ pentru noi finantari, inclusiv pe fondul politicii monetare acomodative implementate de Banca Nationala a Romaniei, a mai spus Georgescu.
"Viitoarea misiune a politicilor de administrare a riscurilor consta in pastrarea echilibrelor prudentiale dobandite cu atat de multe eforturi si costuri, concentrandu-se pe standarde riguroase de alocare a resurselor. Calitatea creditarii este mai importanta decat volumul acesteia, pentru ca faciliteaza revenirea creditarii pe o traiectorie compatibila cu o dezvoltare durabila a activitatii economice, inclusiv pe baza resurselor economice eliberate de reformele structurale aplicate in economie, iar aceasta evolutie va conduce la o convergenta reala intensificata, ceea ce reprezinta o conditie fundamentala pentru indeplinirea sustenabila a criteriilor de aderare la zona euro", a completat prim-viceguvernatorul BNR.
Reprezentantul bancii centrale a mai precizat ca realitatea recenta a aratat ca neglijarea riscurilor poate avea consecinte deosebit de costisitoare sub aspectul rezultatului sau chiar al viabilitatii unei banci.
"Mai mult, insasi capacitatea sistemului bancar de a-si indeplini functiile poate fi afectata, respectiv stabilitatea financiara, in conditiile manifestarii efectului de contagiune asupra celorlalte banci. Cuantificarea riguroasa a riscului nu este doar o problema care trebuie rezolvata pentru a indeplini cerintele autoritatii de reglementare, nu de dereglementare cum s-a vrut pana acum, va fi mai multa reglementare de acum incolo pentru a micsora amplitudinea ciclului economic dintre expansiune si recesiune, ci este un element principal al competitivitatii pe termen lung al unei banci", a explicat. Florin Georgescu.