Isarescu: De la cresterea economica, la buzunarele cetatenilor e drum lung. Economistii sa explice populatiei cum functioneaza relatia cu bancile
Mugur Isarescu, guvernator BNR
Economistii pot explica populatiei ca de la cresterea economica pana la buzunarul omului este ceva drum, uneori unul lung, a declarat joi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul unei conferinte la Academia de Studii Economice.
"Lumea se intreaba de ce avem crestere economica daca nu se simte in buzunarele oamenilor. Numai economistii si numai noi putem sa le explicam ca de la cresterea economica pana la buzunarul omului e ceva drum. Este, uneori, un drum lung. Indicatorul care trebuie sa fie folosit este venitul disponibil. Ce ii ramane omului in buzunar, nu? Dupa ce isi plateste impozitele. Pai daca am inceput sa ne platim, in sfarsit, impozitele si nu mai luam salariile pe alte cai avem mai putin venit disponibil, nu? Daca ne platim creditele. Daca scade intermedierea financiara de la 40 la 30% din PIB, va dati seama ce reducere a volumului creditelor e in Romania. Venitul disponibil este mult mai mic", a spus Isarescu, citat de Agerpres.
El a precizat ca trebuie explicat de ce un program de usurare a poverii rambursarii creditelor bazat pe venitul disponibil a fost dat uitarii.
"Nu mai discuta nimeni despre el, in schimb apar tot felul de proiecte de usurare care nu fac altceva decat sa descurajeze creditarea, chiar o pot pune la pamant. Pentru ca aici apar foarte multe iluzii nu cred ca este loc mai bun sa se discute decat la ASE. Daca s-ar discuta la Banca Nationala, mai mult decat s-a discutat, iar se va spune ca suntem avocatii bancilor. Chiar ca nu suntem. (...) O cifra la nivel global pe care lumea nu o intelege este ajustarea. Cand iti reduci deficitul de cont curent de la 14% la 1% din PIB, inclusiv in ultimii 2 ani, inseamna cativa ani buni de crestere economica", a mai afirmat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, un deficit de cont curent nu inseamna altceva decat o absorbtie mai mare decat productia interna bazata pe resurse externe.
"Atunci de ce ne-am minuna ca inca nu se simte in buzunarele oamenilor? Aici trebuie sa le dam ce este dezintermedierea financiara, am schimbat cuvantul cu deleveraging, ca asa suna mai bine, ca e cuvant englezesc. Deleveraging inseamna ca nu poti sa traiesti mai bine chiar daca iti creste salariul in momentul in care iti rambursezi creditul pentru ca venitul disponibil scade. Trebuie gasite formule de a mentine venitul disponibil prin restructurari viabile in domeniul creditului", a mai explicat Isarescu.
Mai multe despre:
#Mugur Isarescu#credite
Pe acelasi subiect: