Procesele impotriva bancilor au ajuns la un maxim istoric in 2015: peste 120.000 de clienti si-au dat in judecata creditorii. Mesajul guvernatorului BNR pentru bancile comerciale
Daca puneti costurile erorilor din trecut pe spinarea celor care isi platesc la timp creditele, veti plati in viitor. Acesta este mesajul pe care guvernatorul Mugur Isarescu l-a dat bancilor comerciale din Romania.
Seful BNR i-a sfatuit pe managerii institutiilor financiare sa explice mai bine populatiei ce se intampla cu creditele si dobanzile de la noi, ca sa nu alimenteze si mai mult revolta oamenilor si aparitia ideilor populiste.
Amenintate cu proteste de strada, blamate prin tot mai multe pichetari ad-hoc ale sediilor si aflate tot mai des in centrul nemultumirii clientilor, o parte din bancile din Romania cauta solutii sa-si refaca imaginea. Guvernatorul BNR le-a atras insa atentia:
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Industria bancara a picat in erori de evaluare si astea au niste costuri. Atentie foarte mare cum le imprastiati! A le da sau a le pune in mod excesiv pe spinarea debitorilor de calitate cred ca ar fi o eroare pe care o veti plati in viitor."
Procesele impotriva bancilor au ajuns anul acesta la un maxim istoric: sunt nu mai putin de 12 actiuni colective, cu peste 10.000 de clienti laolalta, potrivit avocatilor. La asta se adauga procesele individuale pentru clauze abuzive de comisioane sau dobanzi incasate ilegal, multe dovedite deja prin decizii definitive ale instantelor.
Stevan van Groningen, Presedintele Consiliului Patronatelor Bancare: "Acum avem o lipsa de dialog in care unii isi exprima opinii ca sistemul bancar trebuie sa faca asa si asa. Aici avem nevoie de un dialog pe fapte. "
Bancherii critica si ideile populiste pe care, spun ei, din ce in ce mai multi politicieni le transforma in legi, fara sa faca mai intai studii de impact.
Steven van Groningen, Presedintele Consiliului Patronatelor Bancare: "In Romania avem boala asta repede luam o lege, dam o ordonanta si apoi ne dam seama ca de fapt nu are efectul dorit si mai trebuie imbunatatit sau reparat, sau nu exista capacitatea, sau implementam prost pentru ca nimeni nu a fost pregatit. Sau implementam o ordonanta care afecteaza milioane de romani despre creditare nimeni nu le spune cum vor fi afectati."
Oana Petrescu, analist bancar Delloite: "Ce e cel mai important e sa ne intoarcem la fundamentele sistemului bancar si utilitatii publice a sistemului bancar. Sa creeze valoare. Dar nu pot sa creeze bunastare daca nu creaza un cerc virtuos practic, daca nu reusesc sa dea cat mai multe fonduri."
Mugur Isarescu a mai declarat ca pe viitor creditarea nu va creste spectaculos si ca bancile vor fi nevoite sa se concentreze pe calitatea creditelor si nu pe cantitatea lor.
Pe acelasi subiect: