Fukushima s-ar putea transforma in Cernobilul Japoniei. Impactul economic este "considerabil" VIDEO
Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similara celei de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen, relateaza agentia Kyodo in pagina electronica, potrivit Ziarului Financiar. In plus, tara se confrunta cu cea mai grava criza de dupa al II-lea Razboi Mondial, iar impactul economic este "considerabil".
Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similara celei de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen.
Purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adaugat insa ca invelisul reactorului 3 poate rezista in cazul unei explozii, chiar daca ar putea fi deformat.
Citeste mai multe detalii in Ziarul Financiar.
Tot duminica, autoritatile nipone au decretat starea de urgenta la a doua centrala nucleara - Onagawa - afectata de cutremurul de vineri, dupa inregistrarea unui nivel ridicat de radioactivitate.
Dupa cutremur si tsunami, acum erupe un vulcan
Agentia japoneza de meteorologie, citata de Washington Post, a emis o avertizare duminica privind reluarea activitatii vulcanului Shinmoedake, dupa cateva saptamani de liniste.
Cea mai grava criza dupa al II-lea Razboi Mondial
Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat ca tara sa se confrunta cu cea mai grava criza dupa al II-lea Razboi Mondial, la doua zile dupa seism si tsunami, afirmand ca situatia la centrala nucleara Fukushima 1 ramane grava, relateaza AFP.
Guvernul japonez considera ca este posibil ca la doua dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 sa fi fost declansate procese de fuziune, dupa o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.
Seismul are un impact "considerabil" asupra economiei
Seismul din Japonia are un impact "considerabil" asupra economiei, a declarat un purtator de cuvant al guvernului nipon, citat de AFP.
"Cutremurul are un impact considerabil asupra activitatilor unui mare numar de sectoare economice", a afirmat reprezentantul guvernului.
Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 si valuri tsunami au devastat regiuni din nord-estul Japoniei care au o contributie de 8% la Produsul Intern Brut (PIB).
Banca Japoniei a varsat 55 de miliarde de yeni (480 de milioane de euro) mai multor institutii de credit din zonele afectate pentru a sprijini economia locala.
Regiunea Kanto, care cuprinde si capitala Tokyo, a fost de asemenea afectata. Aici, o rafinarie a companiei Cosmo Oil a fost distrusa partial de un incendiu. Regiunea asigura 40% din PIB. Cu toate acestea, cea mai mare parte a infrastructurii si locuintelor din aceasta zona urbana strategica a rezistat.
Sectorul nuclear nipon, in schimb, se confrunta cu cea mai grava criza din istorie dupa o explozie la unul din reactoarele centralei din prefectura Fukushima. O explozie ameninta, de asemenea, un alt reactor al facilitatii nucleare, a mentionat purtatorul de cuvant al executivului.
In total, 11 din 50 de reactoare au fost oprite din cauza cutremurului, iar autoritatile au cerut companiilor sa diminueze consumul de energie electrica. Livrarile de energie vor fi intrerupte prin rotatie, iar in aceste conditii multe companii isi vor suspenda activitatea.
Principalii constructori auto niponi, Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi Motors si Suzuki, au anuntat ca luni vor suspenda productia, in mai multe regiuni, nu doar in cele afectate de seism.