Într-o declaraţie comună, cele două instituţii au precizat că se concentrează în special asupra ţărilor sărace, unde sunt cele mai slabe sisteme de sănătate, şi au cerut statelor membre să întărească supravegherea stării de sănătate şi sistemele de reacţie pentru a ţine sub control extinderea epidemiei.

"Cooperarea internaţională este esenţială pentru a face faţă impactului virusului Covid-19 asupra economiei şi al sănătăţii", se arată în comunicatul Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

FMI a precizat că dispune de o gamă largă de facilităţi şi instrumente pentru a ajuta ţările să răspundă impactului economic al epidemiei. De asemenea, instituţia financiară a explicat că poate majora actualele programe de creditare pentru rezolvarea necesităţilor urgente. De exemplu, în 2014, FMI a acordat fonduri suplimentare mai multor state - Guineea, Liberia şi Sierra Leone - pentru a lupta împotriva epidemiei de ebola.

Fondul Monetar poate atenua povara datoriei în scopul de a ajuta cele mai sărace ţări să-şi rezolve dificultăţile provocate de dezastre şi poate ajuta statele să-şi extindă capacitatea pentru a face faţă epidemiei.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a apreciat că extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus va avea cu siguranţă impact asupra creşterii economiei mondiale, iar Fondul Monetar Internaţional îşi va revizui probabil în scădere previziunile.

Şi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, avertiza recent că extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.

"Vom revizui probabil în scădere estimările privind economia mondială", a declarat Gerry Rice, adăugând că nu are cifre noi pe lângă cele anunţate de Kristalina Georgieva, dar mai multe detalii vor apărea in raportul "World Economic Outlook", ce va fi publicat de FMI în aprilie.

BCE va adopta măsuri pentru a sprijini economia, dacă va fi necesar

Și Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, a dat asigurări că BCE este pregătită să adopte, dacă va fi necesar, "măsuri adecvate şi ţintite" pentru a ajuta economia să facă faţă efectelor negative ale epidemiei de coronavirus (Covid-19).

Oficialul BCE se alătură astfel angajamentelor omologilor săi din SUA, Japonia şi Marea Britanie, care au indicat că ar putea urma decizii de politică monetară pentru atenuarea efectelor răspândirii epidemiei.

În condiţiile extinderii rapide a economiei pe plan global, guvernele şi băncile centrale sunt sub presiune să sprijine creşterea economică, afectată de restricţiile de călătorie, slăbirea cererii, întreruperi ale lanţurilor de aprovizionare şi turbulenţele de pe pieţele financiare.

"Suntem pregătiţi să adoptăm, dacă va fi necesar, măsuri adecvate şi ţintite, proporţionale cu riscurile. Epidemia se dezvoltă rapid, ceea ce provoacă riscuri la adresa perspectivelor economiei şi a funcţionării pieţelor financiare", a afirmat, luni, Christine Lagarde.

Analiştii apreciază că printre instrumentele pe care le are la dispoziţie BCE pentru a sprijini economia se află creditele ieftine pentru firme, injectarea de lichidităţi suplimentare şi mai multe achiziţii de obligaţiuni.

Anul trecut, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%. Analiştii se aşteaptă ca până la finalul anului BCE să reducă cu încă zece puncte de bază ratele dobânzilor.

Deşi este posibilă o reducere a ratei dobânzii, analiştii estimează că o astfel de decizie ar avea doar rolul de a semnala determinarea BCE de a furniza măsuri de stimulare a economiei.

Viitoarea reuniune de politică monetară a BCE este programată în 12 martie.