“Centrul european pentru controlul şi prevenirea bolilor infecţioase (ECDC) a anunţat astăzi (luni) că nivelul de risc a fost adus de la moderat la ridicat pentru locuitorii din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, virusul continuă să se propage”, a afirmat Von der Leyen într-o conferinţă de presă alături de comisarii europeni Janez Lenarcic (gestionarea crizelor), Stella Kyriakides (sănătate şi siguranţă alimentară), Ylva Johansson (afaceri interne), Adina Vălean (transporturi) şi Paolo Gentiloni (economie).

La rândul său, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a afirmat că până în dimineaţa zilei de luni, 2 martie, 38 de cetăţeni ai UE au decedat din cauza coronavirusului, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că până în prezent au fost confirmate 2.100 de cazuri de coronavirus în 18 state membre ale Uniunii Europene.

De partea sa, comisarul european Ylva Johansson a precizat că nu există semnale că statele UE doresc să introducă controale frontaliere interne ca urmare a epidemiei de coronavirus.

Comisarul european Paolo Gentiloni a menţionat că este prematur să se măsoare impactul economic al epidemiei de coronavirus, dar a precizat că Uniunea Europeană este pregătită să folosească toate opţiunile de politică pentru a salvgarda creşterea economică în faţa riscurilor care decurg din actuala criză cauzată de coronavirus.

Potrivit reprezentantului CE, un răspuns fiscal coordonat la coronavirus trebuie să fie dat la momentul oportun, Gentiloni precizând că va analiza cererile pentru o flexibilitate fiscală în acest context. El a adăugat că importurile europene de materii prime dinspre China înregistrează o scădere.

Europa pierde 1 mld. euro pe lună din turism, din cauza absenței turiștilor chinezi

Sectorul turistic din Uniunea Europeană (UE) a pierdut aproape două milioane de înnoptări de la începutul lunii ianuarie din cauza absenţei chinezilor.

Acest lucru se traduce printr-un cost de un miliard de euro pe lună, a declarat, luni, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Într-un interviu acordat BFMTV, Breton a semnalat că "se înregistrează o încetinire importantă a economiei mondiale", din cauza epidemiei de coronavirus, ţinând cont de importanţa pe care o are China.

Acest impact se resimte în cazul lanţurilor de aprovizionare ale multor companii care depind de produse fabricate în China, dar şi în turism, deoarece chinezii nu mai călătoresc.

Comisarul francez a precizat că, din acest motiv, au fost cu două milioane de înnoptări mai puţine în cele 27 de state ale UE, începând din ianuarie, şi asta înseamnă o reducere a veniturilor cu un miliard de euro pe lună.