FMI a ramas fara bani, dupa ce a ajutat Grecia
FMI are nevoie de finantare suplimentara dupa participarea la pachetul de ajutor extern destinat Greciei si ar trebui sa mareasca semnificativ volumul de drepturi speciale de tragere, a declarat seful Comitetului Monetar si Financiar International (IMFC) din cadrul Fondului, Youssef Boutros-Ghali.
Oficialul FMI a declarat ca problemele Greciei nu s-au incheiat inca si ca exista indoieli privind capacitatea acestui stat de a implementa reformele cerute de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana in schimbul pachetului de ajutor extern de 110 miliarde euro.
"Nu s-au terminat problemele. Masurile care le-au fost cerute sunt destul de dure. Exista in unele zone dubii daca vor reusi sa continue sa implementeze astfel de masuri", a afirmat Youssef Boutros-Ghali, citat de Mediafax.
Totodata, el a aratat ca Fondul ar trebui sa stranga bani de la statele membre prin emisiuni de drepturi speciale de tragere (DST), unitatea monetara utilizata de FMI, si nu prin imprumuturi.
FMI si-a majorat anul trecut rezervele de DST-uri de aproape zece ori, la 204 miliarde DST-uri (313 miliarde de dolari), prin doua alocari, primele in 30 de ani.
Grecia va primi 110 miliarde de euro, in trei ani, de la statele din zona euro si de la Fondul Monetar International, cel mai mare ajutor financiar din istorie acordat unui stat. Ajutorul extern este echivalent cu aproape jumatate din PIB-ul Greciei, care a fost in 2009 de 240 miliarde de euro.
Nu uita!
Duminica, de la ora 10:00, Cristian Leonte, Cristian Hostiuc (ZF) si Claudiu Pandaru (Gandul) ii vor avea invitati intr-o noua editie Dupa 20 de ani pe Arin Stanescu (avocat, practician insolventa, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor de Insolventa din Romania) si pe Mihai Rohan (om de afaceri, din 2000 director general al Carpatcement Holding S.A, conducand operatiunile grupului german HeidelbergCement in Romania).
Vom afla cum este afectat sectorul privat de criza, cum este afectat consumul si cum poate fi el totusi revitalizat. Dupa 20 de ani va aborda subiecte fierbinti in contextul crizei, cum ar fi piata imobiliara, falimentele sau problema insolventei.
Pe acelasi subiect: