FMI va obtine astfel mai multa forta financiara pentru a contribui la solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda in acorduri cu institutia, informeaza Mediafax.

Solicitarea FMI de majorare a resurselor financiare vine dupa ce zona euro si-a consolidat propriile mecanisme de siguranta. 

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat joi ca incheierea unui acord ar putea dura ceva timp, semnal ca intalnirea de saptamana viitoare ar putea trece fara o intelegere ferma.  Lagarde a mai afirmat insa ca FMI ar putea avea nevoie de mai putini bani decat estima acum cateva luni, deoarece riscurile economice si financiare s-au atenuat. 

Potrivit surselor oficiale G20, varful necesarului de refinantare al guvernelor din zona euro, atins in primul trimestru al acestui an, a fost deja satisfacut de operatiunile de refinantare pe trei ani derulate de Banca Centrala Europeana in decembrie si februarie, prin care institutia a injectat in piete un total de 1.000 miliarde euro, astfel ca FMI are acum nevoie de mai putini bani. 

FMI are in prezent la dispozitie aproximativ 380 miliarde de dolari.

Statele G20 sunt: Argentina, Australia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franta, Germania, India, Italia, Indonezia, Japonia, Mexic, Regatul Unit, Rusia, Spania, Statele Unite si Turcia.