RBI a anuntat miercuri ca analizeaza o majorare de capital de 2 miliarde de euro, in prima jumatate a acestui an, pentru imbunatatirea balantei contabile inaintea introducerii unor reglementari internationale mai stricte referitoare la capital.

Consolidarea ar imbunatati capitalizarea RBI, aducand-o la nivelul altor banci de acelasi nivel, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Expunerea disproportionat de mare a RBI pe pietele din Europa Centrala si de Est (ECE) si Comunitatea Statelor Independente (CSI) inseamna insa ca banca este mai sensibila la evolutiile negative din aceste tari.

RBI se va folosi de majorarea de capital de 2-2,25 miliarde de euro pentru reducerea cel putin a unei parti din capitalul participativ in valoare de 2,5 miliarde de euro (inclusiv a ajutorului de 1,75 de miliarde de euro primit de la statul austriac).

Potrivit reglementarilor Basel III, capitalul participativ, constand in ajutoare de stat si din partea investitorilor, va fi eliminat treptat din capitalul de baza, urmand sa fie exclus integral din acesta din 2018. Capitalul de baza include capitalul social si rezervele declarate.

Fitch nu include capitalul participativ, pe care il considera hibrid, in capitalul de baza. In aceste conditii, majorarea de capital va imbunatati raportul intre capitalul de baza si activele ponderate in functie de risc,Tier 1, de la aproape 8% la sfarsitul trimestrului al treilea la la circa 10%.

Acest fapt ar putea duce la imbunatatirea de catre Fitch a ratingului de viabilitate al RBI la nivelul bbb, daca mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est se va imbunatati.

Fitch noteaza ca majoritatea tarilor din regiune se refac treptat dupa cativa ani dificili. Cu toate acestea, redresarea mai trebuie inca sa se materializeze in Ungaria si Romania, unde perspectivele sectoarelor bancare raman negative.

RBI a anuntat totodata ca nu intentioneaza sa vanda subsidiara din Ungaria in actualele conditii, chiar daca a primit mai multe oferte in ultimele saptamani. Fitch considera ca acest fapt scoate in evidenta complexitatea factorilor politici si legislativi care ingreuneaza exit-ul bancilor straine din Ungaria, unde profiturile sunt reduse de masurile guvernamentale neortodoxe, cum ar fi o taxa impusa bancilor.

RBI intentioneaza sa reduca expunerea la piete dificile precum Slovenia, Ungaria si Ucraina si ar putea lua in calcul vanzari, dar isi va mentine atentia pe pietele din Europa Centrala si de Est si CSI.

Raiffeisen Bank International are 529 unitati in Romania, cu aproape 5.400 de angajati care deservesc peste 2 milioane de clienti. RBI a raportat, pentru primele noua luni ale anului trecut, un profit dupa taxe de 81 milioane euro pentru operatiunile din Romania, in urcare cu 11,3% fata de valoarea de 72 milioane euro din perioada corespunzatoare a anului trecut. Grupul austriac este prezent in 16 tari din Europa Centrala si de Est, cu active totale de peste 131 miliarde euro.